陪朋友睇完姊妹裙,想搵間靚西餐廳坐低傾多陣計,諗起之前去過嘅凡高廚房就啱哂~食物高質又有打卡位(當然連食物都係打卡之一),walk in 試下有冇位?好在啱啱好有2個位,全場爆滿真係好彩,下次食真係要早Book位今次有新menu「健康晚餐」有齊我想食嘅食物,朋友就叫咗晚宴套餐試健康晚餐:🥗挪威雪蟹田園沙律雪蟹味非常濃郁,強烈海水味好新鮮,份量都幾多,加上蕃茄仔+沙律醋汁酸味味作為前菜非常開胃🥕俄羅斯野菜湯比起羅宋湯,俄羅斯野菜湯更fresh,大量蔬果粒令每飲一啖湯都食到顆粒增加口感🥯新鮮餐包朋友大讚嘅餐包,餐包即叫即烘,上枱熱辣辣好軟熟🐟炭燒素漢堡扒慢煮格寧蘭比目魚柳伴炭燒洋蔥焗大啡菇 (半素) $378睇個名就知道哂有齊以上食物,素漢堡扒用菇類加大豆製造,煎香後賣相都似真漢堡扒,食落有陣陣豆味,雖然味道唔太似真漢堡扒不過好有口感,味道都好香。比目魚柳外層煎到金黃脆卜卜,內層魚柳keep到非常嫩滑,真係好好味!大啡菇多汁惹味,其他配菜都煎到好香口,極度推介要試!🌹三高茶(玫瑰)我揀咗跟餐玫瑰Organic Tea,食完成餐飯清清地飲杯茶傾下計幾好,值得一讚杯碟好精美晚宴套餐:🍅歐陸式前

健康晚餐:

🥗挪威雪蟹田園沙律

🥕俄羅斯野菜湯

🥯新鮮餐包
朋友大讚嘅餐包,餐包即叫即烘,上枱熱辣辣好軟熟

🌹三高茶(玫瑰)

晚宴套餐:

🍅歐陸式前菜小食
今晚係煙鴨胸配無花果沙律,朋友話2塊煙鴨胸足以吊起食慾,我試咗一小塊真係幾惹味,煎無花果第一次食,味道都幾特別

🫕98%野菌忌廉湯 +$38
聽到隔離枱店員同客人介紹用全人手攪製,混合多種野菌而成的忌廉湯,聽到即刻加錢試下,入口保留粒粒菇菌口感,香濃忌廉味勁好飲

🥘意式馬賽海鮮飯 $288
賣相滿分~刺身級鮮嫩帶子加大蝦、青口、燈籠椒,啖啖海鮮汁醬飯非常邪惡!味道濃郁,鍾食食Risotto 就唔好錯過!

🍮Natvia 法式焦糖燉蛋
打卡甜品~層皮焦糖外層入面係雪凍燉蛋,甜度適中,食完個甜品真係滿足哂

🍓一口泡芙
跟餐甜品係士多啤梨味一口泡芙,一口凍甜品醒一醒神

凡高廚房
📍地址:銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室