2102-12-21冬節,於元朗大榮華酒樓,五人晚膳菜式如下:—蛇羹煲:跟爐上,蛇肉如橡筋、非常腥,羗絲多過其它配料 細煲翅:湯底淡口、芽菜白相當多 砵仔飯:熱飯本已有飯香,先投兩匙豬油,油香撲鼻,後再撈一匙頭抽,三扒兩撥就擦哂 五味雞:肉質不俗,面層的可贊,惟底層的泡浸著醬油,真可惜?蜆介牛肉:味料適中,採用牛柳,奈何啲牛柳摺叠黏着失色!砵仔蚝:來絲太多,蚝仔淡而無味,要加淋頭抽、古月粉彌補其調味不足 南乳齋煲:材料份量充足,調味料適中 芥蘭炒臘味:菜薳嫩、臘味鹹甜適中 奶皇馬拉糕:色香味區有 水晶包:漏單...送麥米粥:太甜漏、又粘糊,佢哋四個人都祇食咗兩啖咋 送紅荳沙:顏色呈黑紅色,挑起來看,發現有紅荳及黑糯米在內,甜度適中,我成碗食哂

蛇羹煲:跟爐上,蛇肉如橡筋、非常腥,羗絲多過其它配料

細煲翅:湯底淡口、芽菜白相當多

五味雞:肉質不俗,面層的可贊,惟底層的泡浸著醬油,真可惜?
蜆介牛肉:味料適中,採用牛柳,奈何啲牛柳摺叠黏着失色!

南乳齋煲:材料份量充足,調味料適中

芥蘭炒臘味:菜薳嫩、臘味鹹甜適中

奶皇馬拉糕:色香味區有

水晶包:漏單...
送麥米粥:太甜漏、又粘糊,佢哋四個人都祇食咗兩啖咋

题外话/补充资料: 多層停車場在前方、泊位光猛。 一行五人步上樓,到走廊尾一個擺有約十張枱的偏廳,內裏已有兩枱客,進門感到凉風陣陣的迎面吹襲。 我等坐於右邊靠牆的中間枱,鄰桌席上有兩位高齡長者瑟縮的坐著,我等也感到寒赤。 么女婿向部長要求,可否將冷氣出風調細一啲,因為四個風口都吹到正,太大風了。 該寒背部長回應說冇得較細,凍就比嘢你嬲住啦。 其後,他取來一叠布料,女婿打開一看,竟然是枱布?! 該部長說:「呢度凈係得枱布咋!」 ...說罷隨即走往對面枱與客談天說地。 我感嘆地對家人說:「呢個部長真係好嘢,連一個樓雜都不如!」 女婿無奈地說:「算喇,話吓佢就棧啲餸菜加料咋!」 於進食期間,女侍應出於好意,想打火加熱蛇羹為各人添加,但她撻咗幾下都唔着,取出氣罐摇動話仲有氣呀! 哪個部長走過來吸番蓋,狂撻五、六下。 我叫佢停手,因為我看見並無電子火花閃爍。 我話:「你不停咁撻都唔着,啲gas積聚哂喺煲底度,容乜易搶火危險ka。 梁生喺電視廣告宣傳要注意爐頭安全,唔該你換個爐啦!」 該部長連爐帶煲捧去冲茶鉄柜上處理。 過咗一陣,聞到一啲膠law味,見該加熱蛇羹火爐緊貼住旁邊一個灰色膠桶,我等喚身旁的女侍應趕快移開膠桶!!! 【凉風陣陣的、百聞不如一遇的部長,予我等渡過壬辰年冬至】......
2012-12-21