最近好想食韓國菜,朋友話上次睇完我幾個月前既review話想跟我去 @hanook.tst 試試~ 《韓屋》係位於尖沙咀金百利道韓國街附近嘅一間韓國家常菜餐廳,餐廳主打幾款韓式家常菜😋,包括有幾款特色湯鍋、韓式拌飯同埋韓式餃子,重點係烹飪過程無添加味精,食法好健康👍‣ 薯仔豬排骨湯 ($148)湯鍋賣相唔錯,材料好豐富,火候好足,排骨湯味道濃郁🥰湯底味道微辣,唔會太鹹,豬排骨肉食落唔會好柴,薯仔亦煲到好溶;另外聽講哩款薯仔豬排骨湯係韓國被視為能夠缓解酒後宿醉症狀的醒酒湯,總體質素都唔錯,不妨一試😚‣ 醬炒牛肉石鍋拌飯 ($128)上菜石鍋拌飯賣相好吸引,醬炒牛肉味道唔錯,配料有芝士、脆肉瓜、蘿蔔絲、芽菜、紫菜碎等等,撈勻之後芝士拉絲效果好正😍而且鍋底有唔少飯焦,食落口感豐富,味道唔會好鹹,食到好滿足,總體質素好高,值得推介😝‣ 泡菜餃子王/餃子王 ($16/$16)上菜見到一個蒸籠仔入面有一大隻餃子,賣相好得意😝食落餡料好足,餃子皮好軟糯,個人鍾意原味多啲,食到粉絲同菜嘅香味,總體水準同樣好高,值得推介😋餐廳環境裝飾充滿韓國風情,店內電視亦不斷播放k-pop👍 服務態度唔錯,另外餐廳中

‣ 薯仔豬排骨湯 ($148)

‣ 醬炒牛肉石鍋拌飯 ($128)

‣ 泡菜餃子王/餃子王 ($16/$16)

餐廳環境裝飾充滿韓國風情,店內電視亦不斷播放k-pop👍 服務態度唔錯,另外餐廳中午開門冇耐已經大排長龍,想食嘅朋友就記得早啲啦😜果然不枉我二訪🤣👍🏻

💰Total: $339 ($169.5/pp 已包括10%服務費)
📍韓屋| @hanook.tst
尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖