kellylamws
【九龍灣|人氣大熱嘅生猛海鮮火鍋放題】
kellylamws
2025-09-12
关注
今日終於去咗近期大熱嘅「千海水產」食海鮮火鍋放題,九龍灣淘大廣場嘅分店出面有好舒適嘅等候區,預約咗時間可以好快入座。餐廳嘅面積好大,中間擺放新鮮海鮮嘅區域,挑選完生猛嘅海鮮之後可以即刻比廚房劏斬同清洗,只需兩三分鐘就可以拎返,食幾轉海鮮已經可以回本!

🍊 湯底
有八款嘅湯底可以選擇,當中嘅金湯花膠雞鍋、蟹黃海鮮鍋、惹菌魚湯鍋、清甜椰子雞鍋都好吸引,我哋揀咗金湯花膠雞鍋,湯底好重花膠、鮮雞、紅棗嘅味道,未打邊爐前可以先飲一碗,滾完海鮮之後嘅湯底會變得更加鮮甜濃郁

🍊 海鮮
海鮮非常生猛,好多都仲識郁同噴水,而且選擇種類都好多,例如美國蜆、沙白、基圍蝦、大頭蝦、草蝦、花蟹、鮑魚、花螺等等,沙白嘅味道非常鮮甜;鮑魚嘅口感爽口彈牙;大頭蝦嘅蝦膏鮮味濃郁;基圍蝦嘅蝦肉彈牙清甜;花蟹嘅蟹肉口感嫩滑

🍊 肉類
包括澳洲M5和牛、美國牛肩胛片、澳洲羊肉片、美國豬梅肉片,雖然呢間餐廳主打海鮮,但牛肉嘅質素都幾好,肉質幼嫩而且味道濃郁,脂肪同瘦肉嘅比例啱啱好,唔會太肥

🍊 蔬菜
自助區有超過10多款嘅新鮮蔬菜,當中有我最愛嘅娃娃菜、皇帝菜同冰菜,仲有大量嘅菇菌類

🍊 熟食
網上下單同自助區都有好多款熟食,當中我最推介王牌燒乳鴿王、燒香草羊鞍、西京燒比目魚同川味燒鮮蠔,燒乳鴿嘅外皮香脆,內裏嘅乳鴿肉非常嫩滑,而且充滿肉汁同油分;羊鞍嘅味道唔會太酥,咬落去肉質幼嫩多汁;比目魚嘅西京燒汁微甜,如肉嫩滑;燒蠔加上炸蒜、生蒜、辣椒等配料好惹味

🍊 甜品
呢間餐廳嘅甜品種類非常多,除咗有Häagen-Dazs雪糕同多款雪條之外,仲有好多精緻嘅小甜品,例如提拉米蘇、木糠布甸、牛乳布甸、半熟芝士蛋糕等,全部都細細件一口一件,唔會太滯;即場擠嘅軟雪糕有牛乳同抹茶味,旁邊仲有大量嘅toppings阿如朱古力、椰果粒、水晶果、涼粉等等;特別推介海燕窩椰汁木瓜,味道微甜好滋補

📍九龍灣牛頭角道77號淘大商場3期2樓S154, S162及S155-S158號
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊