【串烧】转角巷子手工啤美食 - 尖沙咀「串酒里」 / 讲女揾食团- - - - - - - - - - - - - - - - - -    太耐没同朋友Happy Friday,限聚令一过,同朋友睇戏前,去山林道揾好野食,约朋友模下酒杯食串烧。今次去尖沙咀「串酒里」在转角巷子,位置不太起眼,都系朋友带路先知道位置。座位比较少,大约10多个位,座位间不会太迫狭,尚算舒适。温馨提示:用餐期间都有好多枱Walk-in都冇位,所以有兴趣去既朋友,Book定位较好。- - - - - - - - - - - - - - - - - -  「串酒里」内虽然得一个人负责服务,不过服务无论换碟、收拾、上菜都十分快手。入座先睇MENU,一页睇清楚有咩野食,MENU有标明那些是辣及推介,啱晒我有选择困难人士。- - - - - - - - - - - - - - - - - -  佐酒小食 - 黑松露沙律酱薯条﹝$49﹞原本黑松露沙律酱是淋于粗切薯条面,但朋友唔食黑松露,餐厅都好配合,黑松露沙律酱另上,黑松露味香,用来配薯条一流,而且分量不少。盐烧厚切牛舌﹝$68﹞牛舌非常厚切,调味都好到位,食到牛舌
【串烧】转角巷子手工啤美食 - 尖沙咀「串酒里」 讲女揾食团

佐酒小食 - 黑松露沙律酱薯条﹝$49﹞
黑松露沙律酱薯条
盐烧厚切牛舌﹝$68﹞
牛舌非常厚切,调味都好到位,食到牛舌味道,加配搭盐味、黑椒、芝麻等,入口juicy,爽口弹牙。
盐烧厚切牛舌
惹味汁烧猪仔髀(2只)﹝$59﹞
2只猪仔髀$59十分抵食,就咁用纸巾包著条骨成只食,啖啖肉十分滋味,入口同样juicy又软腍入味。
惹味汁烧猪仔髀(2只)
车打芝士烧8吋虎虾(1只)﹝$68﹞
大大只虎虾,大虾肉质爽口弹牙,配上车打芝士烧,惹味十足。
车打芝士烧8吋虎虾(1只)
脆烧日本原条鳗鱼﹝$59﹞
鳗鱼分量多,鳗鱼烧汁味道好味适中,不会偏甜,肉质烧到外脆内软,我平时唔好鱼都食了几件。
脆烧日本原条鳗鱼
烧玉子﹝$32﹞
大大件烧玉子,外层有层薄薄糖浆,带微甜,入口不会太干身。
烧玉子
除了食物质素OK外, 更加有5款独特港产「粗口手工啤」 ($78)
每款手工啤酒都有不同口感,
我地叫了2款。分别是「柒」「DIU」,「柒」味道较轻身,女仔饮都好易入口。相反「DIU」饮落有好香麦芽味,但系就偏苦涩,啱晒追求重口味饮家。

串酒里
网址: https://s.openrice.com/QrbS0y1M3W0~dPG1f7PjF
地址: 尖沙咀山林道6号B舖 (汉国中心对面)
电话: 22345001

#手工啤酒#串烧 #串酒里 #尖沙咀美食
#讲女揾食团 #麻甩系讲女 #mscammyfood

▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿
2021-03-12
用餐时段
黑松露沙律酱薯条
盐烧厚切牛舌
惹味汁烧猪仔髀(2只)
车打芝士烧8吋虎虾(1只)
脆烧日本原条鳗鱼
烧玉子