Mama Tiger Noodles

嚟自灣仔人氣餐廳 Trattoria Felino團隊,最近喺上環開咗間新姊妹店 Mama Tiger noodle,主打正宗曼谷街頭美食!🔥 聽講夜晚經常大排長龍,我嗰日精明咁兩點到,book好位就唔使排~😎 ✨ 必試招牌菜✨ 1️⃣ Wagyu Boat 泰式和牛船麵($138)🥩 湯底濃郁到聞到都餓,香料味重得嚟又好平衡 🍜 配滑嫩和牛片+彈牙牛丸,口感豐富 🐷 仲有脆卜卜炸豬皮同掛汁彈牙嘅蒟蒻麵,泰味滿分 2️⃣ Khao Soi 泰北咖喱雞麵($128)🍛 咖喱湯底辛香鹹鮮,一上枱香到爆 🍜 寬扁蛋麵掛汁力高,上面撒滿黃金脆麵 🍗 雞脾肉質超嫩又入味,大大件食落好爽 🏋🏻‍♀️ 不過略嫌有少少鹹,重口味人士必選3️⃣ Yum Spicy Fruit w/ Dry Shrimp Dressing($88)🍍 山竹、西瓜、西柚、橙、菠蘿大集合 🌶️ 配蒜香辣汁,酸甜辣一次過齊集 🦐 蝦乾味唔突出,食唔到汁有蝦味4️⃣ Thai Tea & Yogurt 泰奶乳酪雪糕($68)🥤 泰茶味香濃帶微苦,回甘好舒服 🍦 Froyo微酸中和茶嘅苦味,口感順滑 🌶️ 配埋微辣泰式米通,甜辣交織,冰火感覺好過癮 📌

✨ 必試招牌菜✨
1️⃣ Wagyu Boat 泰式和牛船麵($138)
🥩 湯底濃郁到聞到都餓,香料味重得嚟又好平衡
🍜 配滑嫩和牛片+彈牙牛丸,口感豐富
🐷 仲有脆卜卜炸豬皮同掛汁彈牙嘅蒟蒻麵,泰味滿分
Wagyu Boat

2️⃣ Khao Soi 泰北咖喱雞麵($128)
🍛 咖喱湯底辛香鹹鮮,一上枱香到爆
🍜 寬扁蛋麵掛汁力高,上面撒滿黃金脆麵
🍗 雞脾肉質超嫩又入味,大大件食落好爽
🏋🏻‍♀️ 不過略嫌有少少鹹,重口味人士必選
Khao Soi

🍍 山竹、西瓜、西柚、橙、菠蘿大集合
🌶️ 配蒜香辣汁,酸甜辣一次過齊集
🦐 蝦乾味唔突出,食唔到汁有蝦味
Yum Spicy Fruit

🥤 泰茶味香濃帶微苦,回甘好舒服
🍦 Froyo微酸中和茶嘅苦味,口感順滑
🌶️ 配埋微辣泰式米通,甜辣交織,冰火感覺好過癮
Thai Tea & Yogurt

📌 :
地點喺中環區,CP值唔算好高,但勝在味道正宗、用料認真~ 🤩如果想喺香港食番一餐有曼谷街頭feel嘅泰菜,呢間 Mama Tiger noodle都值得一試!🇹🇭

抵食指數:🌕🌕🌗🌑🌑
好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑