同朋友喺上環行街,喺禧利街轉角發現咗呢間叫Fish & Chick嘅小店!門面以藍白為主調,簡潔明亮,帶點現代英倫風。最得意係佢哋個理念好清晰,專注做兩樣嘢 - 魚同雞,果然專注做好一件事真係特別出色!
我哋叫咗個「精選二人套餐」,真心抵食!首先上枱係秘製炸蟹球配沙律,蟹球炸得金黃香脆,入面係滿滿嘅蟹肉絲,點埋wasabi mayonnaise,微微嗆鼻好過癮!跟住係白酒汁煮鮮蜆,蜆肉大大隻,份量十足,用白酒同香草煮完之後鮮甜到不得了,個汁帶少少微辣,我哋幾乎連湯汁都飲埋!
主菜先係戲肉!原味烤雞半隻一上枱就知無揀錯,雞皮烤到金黃香脆,一切開肉汁即刻湧出嚟,雞肉超級嫩滑,完全唔乾柴!旁邊嘅薯蓉絕對係神來之筆,口感綿密之中仲保持到粒粒口感,奶香十足,份量多到嚇親,超驚喜!
另一道主菜傳統英式炸魚配薯條先係鎮店之寶!原來佢哋堅持用每日新鮮運到嘅本地魚製作。有多款魚可供選擇。我哋今日呢個鱸魚,魚肉厚身又雪白,外層炸漿薄脆得嚟一啲都唔油膩。最正係可以跟足英國傳統食法,點埋麥芽醋食,真係一秒去咗英國咁!佢哋話係跟足英國傳統配方,連薯條都係用優質薯仔即叫即炸,熱辣辣脆卜卜。
飲品我哋叫咗新鮮現做薑汁梳打同雜果賓治,薑汁梳打薑味夾埋檸檬,清新又解膩;雜果賓治香甜清爽,同咁豐富嘅大餐簡直係絕配!
今次喺Fish & Chick嘅體驗真係由頭滿意到落尾,原來專注做魚同雞真係唔講得笑,水準高過好多大酒店!環境舒服,食物高質,絕對會再嚟encore!大力推介!