前言:這季食了三次其「畫出彩虹」,覺得幾好,今個月主題係「白裡透紅」,又試試有什麼新攪作!週六晚上,第二輪九成滿,餘下一成大概係「訂左位但甩底唔到」。每位原價$160 ,八折,另加一,約$150 左右。食物和評語:「$150 白裡透紅」甜品自助餐,只有約三成食品是新加入以貼題。因為之前食過三次,故此今次只挑選部份來吃。, 1. 即製餡包,是全場唯一鹹點,今次選了「迷你熱狗」,個包好香好脆,配以大量酸瓜碎,幾好味。以前試過各款歐陸式餐包都好香脆,餡料都幾好。 2. 鮮雜果撻:吉士餡作得扎實,可以「食」實鮮果塊,故此每件都好賣相漂亮企理。味道亦不俗。 3. 蛋糕方面,試了以下數款,全部都水準以上:焗日式芝士蛋糕、栗子蓉慕絲蛋糕、菠蘿椰子夾心蛋糕、草莓忌廉蛋糕、野苺朱古力慕絲蛋糕、蛋糕瑞士卷(紅豆綠茶、芒果、草莓)。 4. 即製拿破侖(榴槤、草莓、芒果三款,以榴槤最吸引!酥皮超香脆!果然係招牌貨!)、榛子拿破侖(一口體積,香脆裡帶少許\煙韌)、雲石芝士餅(口感扎實)、咖啡焦糖燉蛋、日式紅豆果凍(清香甜美)、提拉米蘇(一般而已) 5. 焗紅豆西米布甸(棄蓮蓉和栗蓉,不俗)、
5. 焗紅豆西米布甸(棄蓮蓉和栗蓉,不俗)、焗藍苺蛋白雪山(蛋白香甜脆口,藍苺略酸)、焗香蕉朱古力牛角布甸(棄麵包改用牛角包,有創意,抵讚!)
6. 燉燕窩牛奶蛋白、豆腐花、楊枝金露、士多啤梨朱古力火鍋(期期都有的款式,水準穩定!)
7. 水果款式種類多,蘆薈木瓜、蓮霧、火龍果、芒果、西瓜、蜜瓜球、哈蜜瓜球、士多啤梨、奇異果、鳳梨、提子、藍苺。全部都好新鮮,以蓮霧較少見,以釀有蘆薈的木瓜塊最有特色。
8. 雪糕新地:店家選用了奶味較重的甜奶漿,難怪友人說:「跟七仔、OK、麥記」唔同味!奶味較濃郁!
9. 咖啡:即磨貨色,夠「香濃熱」,亦較「君悅」的易入口。
註:
a. 整體水準都保持到。店員仍舊那麼親切有禮,會再光顧,就快成為我的聚會首選場地!
b. 個人覺得,食物水準跟Tiffin Lounge 有得揮。當然,比多五十蚊去Tiffin Lounge 可以坐和食四個小時,有現場音樂,待應又專業到超晒班,環境超正,又另一種享受。各有各好!