2023-06-04
我好鍾意食炸豬扒,知道呢間「白櫻」用嘅油炸技術比一般傳統嘅唔同~採用「低溫油炸」比起傳統高溫炸物更能鎖住食物本身嘅營養~同時間相對地會健康啲,食多左都冇咁guilty 😝於是特登過嚟食lunch會一會佢~(lunch menu抵啲!)「🌸白桜膳Harkura Set」(配漬物、味噌湯、十六穀飯/普通白飯)佢哋都有好多款唔同嘅set選擇,除咗食豬以外都可以照顧到唔同食客嘅口味~而最大路嘅就係「白桜膳」呢一款~又有唔同嘅豬肉又有海鮮🐷🦀海鮮方面有蝦有蟹有生蠔~豬豬方面則有豬扒、豬柳同免治豬肉球~全部嘅炸衣都做得好薄,整體覺得佢地嘅炸物係比起一般嘅高温炸會多汁軟腍得多!而且佢哋好特別有好多醬汁同埋鹽俾你自己Mix and match~實行比你獨創屬於你自己口味嘅新食法!我就大推黑松露鹽/唐辛子鹽+豬扒醬喇👍🏻👍🏻值得一提配菜嘅椰菜絲同十六穀飯~十六穀飯會比起一般剩白飯更好咬口更健康~感覺同呢度嘅炸物更加夾~而椰菜絲係可以無限添加!佢地自家調配嘅梅子紫蘇汁同柚子醋汁配椰菜絲都非常襯~又夠清新又解膩,前後我添加左成3碗😝
採用「低溫油炸」比起傳統高溫炸物更能鎖住食物本身嘅營養~
同時間相對地會健康啲,食多左都冇咁guilty 😝
「🌸白桜膳Harkura Set」
(配漬物、味噌湯、十六穀飯/普通白飯)
而最大路嘅就係「白桜膳」呢一款~
又有唔同嘅豬肉又有海鮮🐷🦀
海鮮方面有蝦有蟹有生蠔~
豬豬方面則有豬扒、豬柳同免治豬肉球~
實行比你獨創屬於你自己口味嘅新食法!
我就大推黑松露鹽/唐辛子鹽+豬扒醬喇👍🏻👍🏻
值得一提配菜嘅椰菜絲同十六穀飯~
十六穀飯會比起一般剩白飯更好咬口更健康~
感覺同呢度嘅炸物更加夾~
而椰菜絲係可以無限添加!
佢地自家調配嘅梅子紫蘇汁同柚子醋汁配椰菜絲都非常襯~
又夠清新又解膩,前後我添加左成3碗😝