2017-10-03 1457 浏览
由細到大都好鍾意食點心,到而家差不多每個星期六或日lunch都會飲茶點心, 心目中都有幾間唔同地區嘅例去酒家。兩星期前我想試吓新酒家嘅點心,朋友提議The One嘅「東海薈·拉斐特」,結果一試,連續兩個星期都在此飲茶點心⋯⋯哈哈!記憶中以前都嚟過The One 12樓東海飲茶,印象好一般。今次再上嚟已變成東海薈,裝修好靚,而且枱與枱算寬闊,又有個大海景,感覺好舒服!茶壺、碟有金魚圖案,好特別。不過第一次時嘅茶壺壺身有好多茶蹟,希望會多加注意。點心選擇有好多,而且有啲係特色點心,值得一贊!以下係連續兩次飲茶所食嘅點心(排名不分先後):晶瑩鮮蝦餃:連續兩星期都有叫嘅蝦餃,可想而知唔駛形容都知幾咁好食呢合桃叉燒包:我本身鍾意食合桃酥&叉燒包,兩樣食物居然可合體,滿足哂我嘅口味。合桃皮鬆脆、叉燒餡特別,我覺得好好味!(不過朋友話不識欣賞喎)蜜汁叉燒包:所以第二次叫回普通叉燒包,包身鬆軟、叉燒叉燒醬適中,超好味。菠菜汁帶子腸粉:有點過油滑滑,但充滿菠菜味配細細粒帶子,一樣好食。蔥花蝦米炸両腸粉:滑滑腸粉包上香脆油條,真的比食開的酒家岀色好味。五香鹹水角:炸得香脆又軟綿綿,餡又不會過多,超正!脆皮

點心選擇有好多,而且有啲係特色點心,值得一贊!

以下係連續兩次飲茶所食嘅點心(排名不分先後):

五香鹹水角:炸得香脆又軟綿綿,餡又不會過多,超正!

脆皮流沙包:都好味嘅,但都係脆皮叉燒包好似比較配合啲!

上海春卷:香脆餡足,一啲都唔油!

我鍾意試唔同嘅餐廳酒家總有道理,今次又一次證明,唔試唔會知,一食「東海薈」又成為我飲茶點心必選酒家之一啦,哈哈哈!
午餐