2020-03-14
相處得愈耐,浪漫就愈黎愈小。但浪漫既必要,促使咗我地黎個小約會。在煩囂的鬧市,找尋寧靜確實不容易。但甫步入餐廳,便立即被放鬆的感覺包圍。轉角位寬闊的落地玻璃,閃閃的燈飾帶來醉人氣氛,長長的吧台,毛茸茸的卡座,絕對是下班後小酌一杯的好地方。但係,我今日唔!飲!酒!難得同另一半搵到如斯浪漫放鬆的地方,當然要SWEET SWEET一下。🔸First Kiss 💋 唔好諗衰嘢,而係叫左一杯玫瑰草莓特飲。醉人的作品,要配上內涵的名字。First kiss,是甜美的,透出淡淡的花香,是青春的味道。First love, First kiss,甜蜜過後是青澀的哀愁,酸酸的,苦苦的,為什麼?檸檬,佢加左檸檬。彷彿悼念著逝去的歲月。🔹Crabmeat Avocado Bruschetta 🥑三文魚籽牛油果蟹肉多士,豪華既前菜滿滿嘅三文魚籽,配上沖足料嘅蟹肉,香脆嘅多士簡直係人生一大享受,所有配料都毫不寒酸面頭仲配上黑醋醬,增加左成個多士嘅層次🔸Homemade Coleslaw🥗「自家製紫椰菜沙律」酸酸嘅醬汁配上爽脆嘅紫椰菜作為前菜真係好開胃,罕有嘅紫椰菜增加咗視覺嘅享受,真係一個唔錯嘅前菜🔹Home
但浪漫既必要,促使咗我地黎個小約會。
在煩囂的鬧市,找尋寧靜確實不容易。
但甫步入餐廳,便立即被放鬆的感覺包圍。
但係,我今日唔!飲!酒!
🔸First Kiss 💋
三文魚籽牛油果蟹肉多士,豪華既前菜
滿滿嘅三文魚籽,配上沖足料嘅蟹肉,香脆嘅多士
簡直係人生一大享受,所有配料都毫不寒酸
面頭仲配上黑醋醬,增加左成個多士嘅層次
Crabmeat Avocado Bruschetta
🔸Homemade Coleslaw🥗
「自家製紫椰菜沙律」酸酸嘅醬汁配上爽脆嘅紫椰菜
作為前菜真係好開胃,罕有嘅紫椰菜
增加咗視覺嘅享受,真係一個唔錯嘅前菜
🔹Homemade Fettuccine Prawns Aglio Olio🍝
「自製香蒜櫻花大蝦意粉」自製貶意粉,充滿蛋香
好彈牙,唔似出邊買嘅意粉一樣。好有特色。
可愛地選用左櫻花蝦,配上香蒜嘅香味,出奇地有少少中式風,有少少fusion菜嘅元素。
🔸Yamato Bone-In Pork Chop🐷
最難忘莫過於係呢個豬鞍,切開帶着粉嫩嘅肉質,配上香脆嘅表皮,明顯有花過心思去處理。
而咬落去肉汁即刻流出黎,好Juicy,仲一啲都唔韌。
另外配上芝士黑松露醬,好有心思呀。
🔹Tofu Cheesecake🍰
食晒成餐飯,其實都飽到頂心口㗎啦。
本身都想同佢講cancel個甜品,但又比豆腐吸引左
Cheesecake配上淡淡嘅豆腐香,味道品會太搶
唔經唔覺就食晒個甜品啦
唔會太甜亦都好輕盈,一啲都唔覺得有任何負擔。
💁🏻♀️臨走之前仲見到佢出咗個優惠,有得任食牛扒
都只係$348 ,簡直超值,牛魔王真係可以黎試吓呀!