2008-01-20
又一個人0係銅鑼灣搵地方食lunch... 一向對呢類「健康」餐廳無好感, 如果唔係因為連日來大吃大喝搞到今日要清清腸胃, 又見0係Openrice 口碑唔錯, 真係諗都無諗過會0黎呢度.叫了個「蒜蓉帶子配龍蝦湯浸天使麵」($48) + 一杯凍芝麻黑豆漿set lunch... 先0黎黑豆漿, 味道唔太甜, 但稀得不能接受, 亦完全無豆味, 飲落只係一杯少少甜甜0地0既凍水咁味, 都真係幾難飲.天使麵10 分鐘之後0黎, 除0左好多蔬菜之外, 浸天使麵的「龍蝦湯」亦呈非常淺的橙色, 賣相果然好「健康」... 天使麵比起其他地方食到的粗身, 食落腍bad bad, 煮得太耐了; 所謂的「龍蝦湯」幾杰, 十足「濕炒牛河」d 汁, 食落勉強都有少少「龍蝦湯」0既味0既...; 雜菜(西蘭花/翠玉瓜/紅蘿蔔絲/椰菜花/青瓜/雞脾菇) 幾爽甜, 唔錯; 兩隻蒜蓉帶子就無得頂咁難食, 雖然蒜蓉落得份量適中, 不過兩隻帶子都係「酸叔」味的, 搞到我lur 都lur 唔切. 呢碟0野無濃油赤醬係真的, 但唔知有「酸叔」味0既帶子又算唔算係「健康」食物呢? 左諗右諗, 味道都係俾1 分最貼切.環境o
環境ok, 裝修設計開揚, 周圍橙橙綠綠令人有精神/開心0既感覺; 招呼一般, 店員們傾偈傾得太大聲, 對住客人就木口木面/黑口黑面.
埋單連加一$53, 唔貴, 不過會唔會再幫襯? 你話呢???