2020-05-13
如果一個人習慣左比人寵慣,突然失去左呢種依靠,彷彿好似無左靈魂咁。其實無論你係男定女都會想有人"寵"你,因為安全感既來源正正就係咁黎,其實我對飲食習慣既睇法都係一樣,好似我咁每日都堅持要食一隻雞蛋,如果果日無左雞蛋既依靠,個心硬係會"羅羅攣",好無安全感。而最近我就知道由新加玻人氣雞蛋主題既專門店「Tamago-EN」,登陸係旺角朗豪坊同埋北角匯,而呢個品牌最出名就係所用既雞蛋,都係來自日本沖繩農場嚴格挑選,保證可以安全生食,完全滿足左我呢D蛋控無窮無盡既慾望呀!👇📌Fuwa Fuwa Pancake -▪ キャラメルピーチ · ふわふわパンケーキ - $98▫ 呢款Pancake「焦糖香桃梳乎厘班戟」係必點之一,雖然即叫即整要等差唔多20分鐘,不過好野當然值得等啦。其實咩係Fuwa Fuwa?其實日文姐係蓬鬆既意思,的確食落質感非常鬆軟,空氣感十足,蛋香亦突出;配埋香桃既口味,加埋焦糖既濃香感,我夠膽講係我食過最好味既Pancake!📌À la carte -▪ 5種のたまご串 · バラエラィ - $68▫ 先黎一款招牌小食「5款玉子串燒」,分別由蟹肉、番茄仔、海藻醬、鱈魚子沙律、親
📌Fuwa Fuwa Pancake -
▪ キャラメルピーチ · ふわふわパンケーキ - $98
📌À la carte -
▪ 5種のたまご串 · バラエラィ - $68
鱈魚子沙律、親子三文魚,一次試勻唔同口味。而玉子入口質感厚實,
食到濃濃既蛋香,口感甜滑,每一串都係即點即整,夠哂熱辣辣,食得過!
📌Ultimate Egg Rice -
▪ 究極のTKG -
▫ 細細個都有睇數暴龍,話明究極體梗係有返咁上下啦,呢個「終極TKG生雞蛋拌飯」
其實係日本傳統既營養早餐。將蛋白發打成好Fluffy既狀態,好似一層浮雲咁,然後放上生蛋黃,
最後倒埋青葱醬汁,再撈勻一齊食。入口清香得黎又食到雞蛋既原始香味,而且啖啖蛋白
入口即化,呢個感覺真係要講句"O Yi Shi Yi"!
📌Salad & Sandwich -
▪ 半熟たまごのサラダサンド - $48
▫ 講到打卡絕對唔少得「半熟蛋沙律三文治」,蛋既份量比例做得岩岩好,咬開中間即刻做到
流心效果,相當吸晴,加埋沙律醬既配搭,口感相當豐富。