今次因為聽聞悅品度假酒店推出左「海之誘惑」自助午餐,$348/位,以海鮮為主打,岩晒我呢個海鮮控,所以就約左朋友黎食下佢既自助午餐buffet係點,順道慰勞下自己🍤🦀。.先講佢既燒原條肉眼同酥皮焗三文魚:燒原條肉眼火候掌握得好,外層有微微焦香,入面肉汁仍然保留,咬落有牛肉既彈牙同油脂香,配埋簡單既黑椒汁或者燒汁就夠晒惹味。酥皮焗三文魚外層酥脆吾油膩,打開酥皮可以見到三文魚肉質軟嫩而且夠鮮,魚油同酥皮既香味互相襯托,吾會蓋過鮮味。值得一讚既係除左呢兩款推薦外,仲有多款超正熱盤,好似紅酒燴牛肉面頰肉、慢煮鴨髀等,選擇多又有誠意🥩🐟。.海鮮熱盤方面,避風塘炒蟹係其中一個必叫食:蟹殼吸滿左蒜香,炒到外皮微脆,肉質紮實,每一啖都有刺激性既蒜香,非常開胃。.金銀蒜蒸扇貝就係另一個清爽入面既選擇,蒜蓉既香氣滲入扇貝肉,既鮮甜又帶微微蒜香,口感彈牙且吾會搶扇貝既原味。.其他海鮮熱盤例如忌廉汁魚柳、蝦仁荷葉飯、辣酒煮花螺、海鮮炒長通粉都各有特色,輪流食吾會悶🍽️🦐..冷盤方面,先食左麵包蟹,味道鮮甜且肉多。另外其他冷盤有翡翠螺、青口、鮮蝦都好新鮮,而刺身如鯛魚、吞拿魚、三文魚切得厚薄適中,入口滑溜鮮甜,係

先講佢既燒原條肉眼同酥皮焗三文魚:

冷盤方面,先食左麵包蟹,味道鮮甜且肉多。另外其他冷盤有翡翠螺、青口、鮮蝦都好新鮮,而刺身如鯛魚、吞拿魚、三文魚切得厚薄適中,入口滑溜鮮甜,係海鮮控既必到區域🦀🍞.

講下輕食小食:BBQ串燒有芝士腸、彩椒、粟米、豬肉丸等,炭香味夠,係配酒或做小吃既好選擇。炸雞寶同炸薯寶炸得金黃香脆,雞寶外皮香脆,薯寶鬆軟帶點鹹香,同埋幾易入口,特別係小朋友同一齊黎食會好受歡迎🍗🌽.

甜品環節超開心:任食Häagen-Dazs雪糕係最大賣點之一,口味多而且質感濃郁。甜品台上仲有朱古力瑞士卷、草莓慕絲蛋糕、木糠布甸等經典款。最好玩既係有自製窩夫機,可以自己整窩夫再加上雪糕同配料,邊玩邊食,感覺好治癒又抵食🍨🧇。

午餐