2013-05-19
近呢幾個月openrice既上榜餐廳都不斷出現「川善茶居」呢四個字,已經將openrice 當左做主頁既我又點會可以抵擋到佢既吸引呢?如是者就book左位上去朝聖。點知,原來呢個世界有圖都未必有真相。當日就book左四點,上到去一睇,哇,已經揀平日去,都係剩返一張大枱比我地,真係幾多人去朝聖喎。睇相就睇得多,個度D擺設帶有濃濃既中國風,入到去一睇,將每一件擺設分開黎睇的確唔錯,可惜既係夾埋一齊就有D奇怪,再加上地下係石屎地,完全襯唔出古色古香既感覺!我地就被安排左坐係張大枱度,不過,另外又有一個大問題。呢度既枱分兩種高度,一種係平時餐枱既高度,另一種係茶几既高度。而我正正就係坐係茶几高度既枱,結果就係每一下都要彎腰食野,有點辛苦。當我地以為好慘個陣,係另一個角落既人仲慘,又係坐係呢D枱,仲要正方形咁圍住,完全係大人坐小學生椅小學生枱,之後仲要空間完全不足食到起哂肘既感覺。之後我地就叫左一個 茶之千層治 一杯Matcha Snow White,梗係唔少得抹茶心太軟啦!不過話要等半個鐘,計返落條數岩岩好,食完個治就有甜品食!就係落完單個下,就有個後生女職員打爛左野,令到我今日既川善之旅帶黎
之後我地就叫左一個 茶之千層治 一杯Matcha Snow White,梗係唔少得抹茶心太軟啦!不過話要等半個鐘,計返落條數岩岩好,食完個治就有甜品食!就係落完單個下,就有個後生女職員打爛左野,令到我今日既川善之旅帶黎絲絲既不安……
等左大約十分鐘,杯Matcha Snow White終於整好。我細心既女友就即刻發現,點解實物同係openrice睇到既相有D出入咁既?! 浮係matcha上面層泡薄左幾倍既,舊雪糕又無蒲頭!呢個賣相令到我地既心已經沉一沉。飲落去都還可以,飲飲下飲到香蕉粒都幾趣緻,係略嫌綠茶味唔夠。