2025-06-10
同朋友一齊嚟咗呢間喺 Elements 有馬來西亞菜🇲🇾又有星加坡菜🇸🇬嘅餐廳食晚餐🤣$118「芫荽牛油果醬鮮蝦越南濱海脆餅 Crispy Banh Hoi with Shrimp & Coriander Avocado Paste」:材料包括 Rice Vermicelli, Shrimp, Avocado, Coriander 🤣;米粉脆卜卜墊底可能係炸過或者焗過,米粉上邊有牛油果蓉🥑幾清新,牛油果蓉🥑上邊有蝦仁🍤夠新鮮幾爽滑,再上邊仲有少少食用花同埋香葉,整體香口幾好食🤣$268「泰式街頭火山排骨 Thai Volcano Pork Ribs」 :材料包括 Pork Ribs, Spices, Garlic, Chilli 🤣;餐廳除咗馬來西亞菜🇲🇾星加坡菜🇸🇬仲有泰國菜🇹🇭🤣;呢個「泰式街頭火山排骨」有兩件勁大件嘅排骨加一件中型排骨,份量真係勁多,排骨黐住好多肉,加咗勁大量芫荽、仲有蒜頭、同埋一啲香草、仲應該落咗好多檸檬汁青檸汁,味道出奇地鮮美,可能係我哋食過最好食嘅「火山排骨」🤣$118「黃金蝦頭膏炒有機椰菜苗 Stir Fried Cabbage Sprout with S
$118「黃金蝦頭膏炒有機椰菜苗 Stir Fried Cabbage Sprout with Shrimp Paste」:椰菜苗非常新鮮夠晒爽脆,加埋蝦頭膏一齊炒,惹味好食🤣