2018-01-04
冬天最好嘅活動就係打邊爐,日式、中式邊爐就打得多,泰式嘅打邊爐真係第一次聽。覺得好OK ,所以就決定同朋友一齊嚟試吓!Menu上面嘅食物真係好泰式,同平時見開嘅好唔一樣, 睇見都想試!因為我同朋友都好為食,所以放題認識嘅邊爐就最適合我哋,唔使就住就住,想食乜就嗌乜,$198一位算係幾平。由於我同朋友都想試多個湯底,所以加左$20轉鴛鴦湯底。我哋揀咗招牌泰陰功同埋香噴噴椰雞湯。冬陰公嘅味道無我想像中辣,相比起來酸味比較重,咁樣會更加適合香港人口味,無咁食得辣嘅朋友都可以試試呢種泰式風味。而且都唔需要擔心辣味太濃cover晒其他食物嘅味道。至於椰雞湯就係清新嘅選擇,除咗雞嘅鮮甜味之外仲加左重重嘅椰汁,好清香。打邊爐必備牛丸、芝心丸。飛魚子蝦滑同埋黑松露墨魚滑幾特別,淥嗰陣記得撈起,唔好俾湯沖款飛魚子同黑松露。蔬菜都一於唔少得,我哋揀咗冬瓜片、秋葵同埋芋絲,建議用椰雞湯果邊淥,更加鮮甜!打邊爐通常食烏冬,因為係泰式邊爐的關係,今次可以食金邊粉,超特別!除咗Menu上面嘅嘢任食之外,出面吧枱都有好多食物選擇。當中我最鍾意係生菜包,平時出去散叫都唔平,依家竟然可以任拎。而且啲肉碎勁香,配埋生菜好
覺得好OK ,所以就決定同朋友一齊嚟試吓!
我哋揀咗招牌泰陰功同埋香噴噴椰雞湯。
打邊爐必備牛丸、芝心丸。
除咗Menu上面嘅嘢任食之外,出面吧枱都有好多食物選擇。
當中我最鍾意係生菜包,平時出去散叫都唔平,依家竟然可以任拎。而且啲肉碎勁香,配埋生菜好爽口,非常推薦!
飲品方面,雪櫃有汽水任飲。但我都揀咗杯特色mocktail.
青頭仔$46
呢杯特飲係冇酒精嘅,材料有青瓜、lime同埋接骨花。
飲落去係好清甜嘅,有好香嘅青瓜味同埋花香味,好解渴。
整體來講係一餐價錢實惠、好有特色嘅泰式邊爐。
趁着冬天適合打邊爐,真係值得一試!