細個日日返工就成日諗住幾時退休唔洗做,係屋企嘆世界,以為好爽。到而家香港疫情爆發啦,企業先後宣佈裁員減薪,而家想保住份工都唔係咁易呀!就連近期飲食業都出現倒閉潮,為表支持一下佢地,當然揀間自己鍾意既餐廳啦。係大坑就有間新加坡菜老字號「肉骨皇」係我一直既心頭好,作為常客點可以唔撐呀!👇📌招牌肉骨茶 - $98👉佢地既肉骨茶有分大細,有火爐一路滾住唔會怕佢攤凍哂,而呢煲肉骨茶最大賣點係,濃濃深啡色既湯底,帶住啖啖濃郁既藥材味,加上胡椒有種份外惹味。而主角肉質煮得夠腍身,配角豆卜亦不失霸氣,幾有趙口,整體無退步到,唔錯。📌海鮮喇沙 - $68 (午市)👉星馬招牌菜之一當然係喇沙啦,呢碗一次過食盡幾款生猛海鮮,淨係大大隻海蝦非常醒胃呀,加上魚片、溏心蛋、獅蚶,每樣都做到辣中帶香,爽口鮮甜。湯底入口濃郁滑溜,麵條有咬口,唔會過淋,真材實料!

📌招牌肉骨茶 - $98

配角豆卜亦不失霸氣,幾有趙口,整體無退步到,唔錯。

📌海鮮喇沙 - $68 (午市)

2020-02-27