心态决定境界,要扭转干坤从来唔系得个讲字。好多人太过执著命数,硬系觉得好丑命生成,但事实往往都系未试过就缩沙,衰左又赖个天,咁又公平咩?凡事保持乐观态度,我相信人善人欺天不欺既。好似呢间台北过江龙「灯笼卤味」逆市而行,将师大夜市人气高企既卤味引入香港,就算而家疫情飞唔到去台北,系铜锣湾都食到最正宗既台湾卤味!👇📌自由是个好东西 - ▪ 甜不辣 - $11▪ 猪肉片 - $11▪ 花枝丸 - $10▪ 白萝卜 - $9▪ 王子面 - $12  ▫ 佢地既卤味有成20几款咁多选择,我呢D选择困难症拣到出年都未必拣到。不过餐厅讲得岩,命运始终掌握系自己手既,都系自己拣返钟意食既,一次过试哂餐厅最HIT既配料啦。当中既甜不辣主要味道来自吸收左卤水汤既浓香,食落同鱼糕一样,烟烟韧韧有弹性,最岩用黎送面;而呢个面底我拣左个王子面,质感比粉丝粗身d,但同样有爽口弹牙既口感,唔错。📌综合卤味拼盘 - $48▪ 猪腱肉 -▪ 猪耳朵 - ▪ 鸡翅膀 – ▪ 鸡脖子 - ▪ 鸡肾 - ▫ 话明系卤味专门店,当然整返个卤味拼盘支持下啦。听闻餐厅既食材大部份都系来自台湾总店直送,而当中既卤水汤就系由十几种药材

咁又公平咩?凡事保持乐观态度,我相信人善人欺天不欺既。

📌自由是个好东西 -

猪耳朵 -
鸡翅膀 –
鸡脖子
鸡肾

而当中既卤水汤就系由十几种药材熬制而成,啖啖都系心血结晶黎呀。新鲜滚热辣既猪腱肉
猪耳朵好有咬口,吸收哂卤汤精华,够哂入味。而鸡脖子睇落好得意,好似鸡子咁,质感滑溜,几惹味。

📌甜点 -
综合芋圆 - $28(+6)

▫ 佢地既芋圆都系出自手工制,由台湾新鲜直送,除左最基本既配料,例如系番薯圆红豆珍珠外。
只系需要加$6就有我最爱既仙草冻啦,成碗份量均真,甜度适中,芋圆唔会过硬,又有芋头香,呢个价钱认真唔错。

📌冷泡茶
冷泡四季春茶 - $18
冷泡桂花乌龙 - $18
▫ 两杯系呢个开始潮湿既天气真系系零舍解渴,冷泡茶平时出面好少饮到。虽然呢到系预先冲好,
放入樽卖,但茶味依然保持到甘香香醇,饮落去非常舒服。
2020-03-28
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 综合卤味拼盘
  • 自由是个好东西