2024-06-26
今晚諗住同老公兩個人喺屋企煲劇,但係又唔想食熱氣嘅薯片爆谷,聽朋友講大埔墟有一間港式風味小吃,於是就過去睇吓有乜嘢啱食。佢位於大埔墟嘅一個小巷,叫「廣豐味」,門口已經有好搶眼嘅霓虹燈牌,好吸睛,所以都唔難搵。見到有好多野食:滷肉飯、粉果、混醬腸粉、燒賣、等等。最吸引我嘅係門前凍櫃擺放嘅一串串滷水小食,只需要$10一串!!凍櫃真係好冰凍,咁熱嘅天氣都唔怕變壞,個櫃入面都好乾淨,老闆幫我執滷水串嘅時候帶住手套,感覺衛生。今次我哋點咗紅腸、生腸、雞腎、雞翼尖、魚蛋、鴨舌、魷魚等等。一拎到手忍唔住拎咗幾串出嚟食。真係要特別介紹以下呢幾樣:雞腎有口感、魚蛋彈牙、生腸爽口、滷脆蝦美味!!每一樣嘅味道都懷舊美味,佢嘅秘製醬汁都好出色,配上甜醬芥辣,味道提升了不少。老闆都好好人,少少怕羞但又會介紹舖頭嘅滷水串串比我,下次要去試埋滷肉飯同埋腸粉!