餐厅: Cali-Mex Bar & Grill
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2020-02-12 2291 浏览
之前讲过结婚周年日撞正老婆返学嘅日子,就暂时买件蛋糕嚟预祝一下,再择日食餐特别菜。结果,翌日就嚟到尖沙咀嘅「Cali-Mex」食墨西哥菜,算特色喇啩,因为,平常真喺好少拣墨西哥呢个菜系,而小弟食墨西哥菜嘅次数亦喺一只手掌数得晒。小弟之前去过啲墨西哥餐厅,晌装修上花咗唔少心思,颇有墨西哥色彩,但「Cali-Mex」就唔算太浓烈,主要都只喺整幅墙身画上中美洲嘅风情。其实餐厅嘅格局好深,再入啲,一室红砖墙,墙上画有美国公路嘅数字标志,反而觉得有种美国西部风情。而我哋就被安排坐晌餐厅中间位嘅卡位,既阔落,又舒服。因为餐厅同时定位为一间酒吧餐厅,当然有唔少酒卖,而且,更晌卡位设置自斟啤酒机,让客人可以食住墨西哥粟米片,一路畅饮。只不过,我同老婆都不好此道而已。啤酒唔啱,但嘢食就有好多选择,有前菜、沙律,以及种类极多嘅墨西哥美食;此外,更有美国牛扒、汉堡,多款主菜;揭到最尾一页,竟然仲有全日早餐添,而餐牌有晒图片参考,色彩鲜明夺目,够晒热情,充满活力,睇落都非常吸引。主餐牌外,枱上仲有一大张硬餐牌,一版印刷非常精美,喺十多款卖相精致嘅特饮,另一版就列列埋其余饮品,当然绝大部份都喺酒精类,而非酒精嘅
主餐牌外,枱上仲有一大张硬餐牌,一版印刷非常精美,喺十多款卖相精致嘅特饮,另一版就列列埋其余饮品,当然绝大部份都喺酒精类,而非酒精嘅概略就占所有饮品1/8左右。
加洲科布沙律 $108

3款沙律中,好似呢款几特别咁,餐牌虽然写晒有咩材料,但有部份都唔喺好知咩嚟,所以,决定冒吓险试试。沙律上到枱,犹如中美风情,色彩艳丽,内有脆炸烟肉、牛油果酱、蕃茄洋葱粒、烚蛋及大量罗马生菜。将所有材料捞均後,一羹入口,生菜好爽脆,并拌以蓝芝士酱汁,味道咸咸香香;烟肉、牛油果酱、蕃茄粒、洋葱粒,都令味道变得好丰富
烤巴哈鱼 $28

沙律类可以加配菜,有烤鸡胸粒、渔人码头虾、安格斯牛粒、牛油果酱及烤鱼,额外加钱$20-$28,老婆就拣咗烤鱼。小碗都堆得满满,煎得几香口,但唔好太期望,无乜鱼味,所以,捞埋落啲沙律一齐食就好啲。
烤巴哈鱼
烤巴哈鱼
菠菜芝士焗龙虾尾 $98

以小木砧板作为盛器,令卖相变得更精致。龙虾尾之上放有好多菠菜及芝士一齐焗,跟虾肉已融为一体,虾肉好爽弹,虾味鲜甜,夹杂菠菜蓉及芝士,确喺好食,老婆就好满意呢道菜添。
菠菜芝士焗龙虾尾
墨西哥卷饼 $68 +$10(细份)

店家嘅墨西哥卷饼、夹饼、薄饼、玉米片、焗芝士玉米卷、墨西哥碗都可以自选配料、辣度。而初时向侍应查问,细份有几大,佢做嘅手势令我觉得好似2/3条粟米嘅大细,加上只喺卖$68,都觉得应该唔会好大。哗!嚟到就觉得有啲濑嘢,都几大份吓,兼且好坠手
墨西哥卷饼(威尼斯沙滩素鸡)
墨西哥卷饼
老婆选咗威尼斯沙滩素鸡,所以需额外加多$10,而卷饼内夹有好多饭粒、蕃茄粒、椰菜、素鸡,食半件都已经好饱肚。不过,可能我哋拣咗素鸡,又走辣,所以,整体嘅味道喺清寡咗啲。
墨西哥卷饼
墨西哥薄饼 $88(半份)

薄饼就由我拣配料,所以,拣嚟惹味少少嘅原味牛肉。餐牌嘅图片我以为喺全份(共4件),原来喺半份嚟架。所以,我哋嘅墨西哥薄饼送到嚟,除咗有4大件薄饼之外,仲伴有少少沙律菜,大大抹牛油果酱及酸忌廉,咁嘅价真喺好抵食
墨西哥薄饼(原味牛肉)
啲薄饼皮好薄、好香脆,而里面夹满免治牛肉、半溶车打芝士,入口甚富肉汁,确喺香浓惹味。想清新啲嘅,就可以加啲牛油果酱及酸忌廉,味道嘅层次就更加正,值得推介,喺唔可以错过嘅菜式。虽然好正,但实在太饱,剩番两件打包走
墨西哥薄饼(原味牛肉)
公婆叫咗4样嘢,都算试得多,但餐牌中仍有好多嘢都想试,下次再嚟会搵多少少老友记。环境几舒服,招呼又唔错,难得就算喺尖沙咀区,食物嘅定价都唔贵,而且,有地道特色嘛,确喺物超所值!
用餐优惠
优惠券