2021-09-18 2125 浏览
虽然作为美孚街坊,老实讲,又唔喺美孚间间餐厅都试匀晒,有时都睇个人偏好。早排试咗间汉堡包店,老婆就拣咗个烤大啡菇素汉堡,大赞好食,最近又话想食番次汉堡,趁佢今日有堂上唔得闲煮,一于外卖。美孚近美孚广场𠮶边,就有家风评不俗嘅汉堡包专门店,有时经过都见几多人帮衬,今晚一于嚟试试。因为喺外卖专门店,环境、服务就无太多嘢好写,不过,望落去,至少铺面都企理干净。而当日招呼小弟位哥仔就几好礼貌,兼详细解释转套餐点搞。初时,单睇店名,以为佢哋净喺卖汉堡,原来仲有意粉、薄饼,而饮品亦非只得汽水、梳打之类,仲有多款健康嘅冷泡茶,仲有几多口味添,真喺估佢唔到。简单讲,任何主食加$10/$15转为套餐,多一份薯条或蒜蓉包,前者可拣任何一款汽水,后者就可拣任何一款冷泡茶。除咗单张所显示嘅固定款式,仲有一啲新款式或不时出现嘅期间限定,好似呢期就见到有啲芫荽汉堡、麻辣汉堡、吉列炸蚝汉堡、蓝鳕鱼柳嘅热狗,睇落甚有新鲜感,又几吸引,所以,都拣咗一款芫荽汉堡试试。此外,人多高兴吓,可以试吓佢哋啲派对4人餐,汉堡包 x 意粉 x 薄饼 x 小食 x 饮品,选择弹性大,实价$398,都食得过。虽然非繁忙时段,但亦见佢哋有做

虽然非繁忙时段,但亦见佢哋有做埋网上外卖速递,加上始终都喺即点即做,都等咗15min左右,一大袋装得齐齐整整。
返到屋企,影番张大合照先啦,两个餐,刚好小食试到薯条及蒜蓉包,而饮品,小弟向来唔健康,梗喺要汽水啦,老婆讲健康,就要冷泡茶。
薯条、蒜蓉包

虽然由店家拎到返屋企都喺十多分钟,但薯条始终喺即炸即食,拎到返去难免差咗少少,不过,除有茄酱,仲附送黑松露酱,自然提升番啲薯条味道,而蒜蓉包就烘到好似多士咁,较干身而脆卜卜,兼好劲嘅蒜香。
薯条、蒜蓉包
人气素牛肉汉堡 $98

都唔使多问,老婆一定喺拣素牛肉汉堡,其实,之前都曾经试过「未来牛肉」呢种素牛肉,质感、味道都好像真,所以,对素牛肉都好有信心。虽然,晌餐牌上都未有提及喺用边一款素牛肉,但食落真喺几唔错,质感好松软多汁,真喺有种食肉嘅感觉,加上块素牛肉都几厚身,仲有配上烧菠萝、芝士,味道丰富。
芫荽天妇罗豚肉汉堡 $68

初睇个名,以为将啲豚肉做成天妇罗夹晌中间,真喺谂多咗,其实喺啲芫荽做成天妇罗,再夹上豚肉汉堡扒,配上一个芫荽酱汁嘅组合。虽然喺贪得意拣嚟试,但估唔到效果比预期中夹㖞,当然,大前题喺你唔抗拒芫荽,炸咗之后有啲脆脆哋,而块豚肉汉堡扒好松化,佢哋啲包又好松熟。
蜜瓜梳打、玄米绿茶

蜜瓜味嘅嘢饮一向冷门少少,小弟都甚少拣,今次纯粹贪得意,蜜瓜味梳打感觉一般般啦,除非你本身好钟意蜜瓜味;反而支玄米绿茶感觉几唔错,淡淡茶香,颇清新。
蜜瓜梳打、玄米绿茶
整体食物质素都唔错,加$10转套餐都好抵,我个芫荽天妇罗豚肉汉堡亦有惊喜,喺个人气素牛肉汉堡个人觉得有少少贵,不过,有食过素嘅人都知,素食其实贵过一般嘅嘢食。
等候时间
15 分钟 (外卖自取)