餐厅: 金城茶餐廳
资讯:

2024-05-01 1037 浏览
趁假期无乜细艺,约咗老死「洪哥」行山,因为得我哋两个,所以点行都得,就晌美孚出发,经中山台上马骝山,再驳住奕信径行到去城门,再落下城门水塘直铲到大围,我哋都算行得快,唔使3个半钟。而去到大围就喺佢嘅主场,就带我嚟到「金城茶餐厅」食佢嘅招牌嘢。餐厅喺典型茶几格局,右边一般卡位,中间细圆枱,左边仲有少少二人台,整体嚟讲,一个字:「逼」,同埋招呼嘛嘛,咁嚟得茶记就预咗,不过,觉得唔需要做尽每一张枱嘅客量啰。例子一:有两父子入嚟时刚好坐咗左侧二人枱,其实好正路,不过,疑似「老板」嘅男士就叫佢哋调去中间嘅细圆枱同人搭枱,话𠮶啲二人枱喺俾啲啲单身客搭枱用;例子二:就喺有个后生仔一个人嚟食,睇住佢被个「老板」调咗两次位,要注明喺个男仔喺食到中途嘅。我觉得啲客嘅流转算喺超快,好快转头又有啲吉枱,其实无必要做到咁。所以,服务一栏,真喺一星都唔想俾架。你见张张枱面都有块胶板栋住,唔喺因为卫生问题,就喺上文所讲方便「叫」人搭枱,而餐具、调味料放晒上枱,啲枱又好细张,所以,真喺摆个碟头饭加啲嘢饮就已经无乜位。餐牌已贴晒晌门口,入去之前都已经睇定食乜嘢,老友就话佢哋嘅生煎肉饼饭喺招牌,小弟当然试下啦;而老友就拣
餐牌已贴晒晌门口,入去之前都已经睇定食乜嘢,老友就话佢哋嘅生煎肉饼饭喺招牌,小弟当然试下啦;而老友就拣快餐,抵啲呀嘛!不过落单时又喺呢位疑似「老板」,啲态度特别差,讲多句或谂多阵,已好似要杀人父母咁
,有时见其他客嘅表情,似有种无奈感
蜜椒猪扒饭 $57

快餐本应有3个选择,不过,依家得番两款,虽然佢哋嘅服务真喺超麻麻,但喺食物嘅质素就一啲都唔失礼,好似呢个猪扒饭,睇相就见猪扒份量超多,而且,煎得靓仔,加上以蜜糖黑椒调味,食起嚟非常惹味,小弟都试咗嚿,确喺几正。
蜜椒猪扒饭
生煎肉饼饭 $64

大大件肉饼,又厚身,冚晒啲饭,喺几有睇头,加上底面都经过煎香,望上去颇为吸引。食落个肉饼口感松化,而且,感觉肥猪肉唔多,加上煎过,一口咬落去嘅时候有少少焦香嘅脆口感,但喺你话喺咪好惊为天日,咁又未至于,个人觉得只可以讲喺去到值得一试嘅程度。
生煎肉饼饭
生煎肉饼饭
冻柠茶 +$3

平常嚟茶记就梗喺拣热奶茶啦,今日真喺行到身水身汗,加上朝早已经饮咗杯热奶茶,所以,整番杯冻柠茶解吓暑热,爽一爽吓先。不过,啲冰落得超多,啜几啖已经差唔多饮晒,味道方面不过不失,茶味唔算好浓,俾得三片柠檬都喺差唔多啦。
冻柠茶
上文都讲过,佢哋会做尽每一枱客嘅生意,所以,你一食完指定动作喺清枱、执走碗碟,但绝对唔会好似出面一啲稍为好嘅餐厅侍应咁,执完嘢之后会同你讲慢慢坐。嘢食就唔错,但服务喺赶客型,定价亦比一般茶记贵少少,所以,拉上补下,整体评分就只好俾个中等。
等候时间
5 分钟 (堂食)