2022-08-28
原本諗住黎大坑同媽咪去下啲打卡Cafe🤣🤣點知佢話呢間好嘢黎,叫我一定要試下☝🏻☝🏻中午時段餐廳其實客人都唔少,勝在佢地座位闊落坐得都舒舒服服~ Lunch Set選擇唔少✨但既然媽咪講到啲滷水鵝咁非試不可🤔🤔 都係試下招牌滷水鵝😋😋送上黎好似和食咁,除左主食仲有湯、配菜,仲有配埋飲品🥤,最鍾意咁樣每樣都可以試少少,好精緻😍😍講左重點鵝肉先,鵝肉滷得入味, 配上潮式特有蒜香醋汁更加帶出鵝肉的鮮味, 鵝肉件切得岩岩好,仲啖啖肉,十分滋味媽媽點的酸菜魚都係老闆推介👑 果然都唔錯,魚件滑得黎唔會梅,肉質爽彈無腥,湯頭亦唔差,酸菜味濃,不過就唔算辣,如果辣多啲啲仲過癮🌶不過我最欣賞既係佢地的配角🥰🥰🥰樣樣都咁出色,估唔到普通Lunch Set都食到呢個質素🙌🏻🙌🏻🙌🏻1) 滷蛋🥚十分十分入味!!🙀🙀 滷到連蛋黃都軟棉棉,真係要 滷夠時間先做到,呢啲位就睇到店家的誠意,唔會因為係配菜就Hea做👍🏻👍🏻2) 酸菜「潮食」有酸菜都好普遍,但出面既味道都大同小異,「鹹」仲多過「酸」☹️ 但呢度既酸菜食得出同出面唔一樣,仲有少少甜,就咁食唔送飯都忍唔住一啖接一啖,正!😎3) 紫菜牛丸湯手打牛丸都絕對係
招牌滷水鵝飯
招牌滷水鵝飯
酸菜魚
1) 滷蛋🥚
2) 酸菜
3) 紫菜牛丸湯
手打牛丸都絕對係「潮食」經典,估唔到一次過食到~ 店家亦好唔吝嗇🤣 即使係跟餐湯品都有兩粒大大粒牛丸,入口彈牙,肉香十足,配埋紫菜湯真係好夾😋😋😋
下次想試埋潮式凍魚,同埋一定要Encore 配菜!!