2020-02-13
「同熱愛這遍土地,大家刻骨銘記。」係香港地每個人既生活步伐、節奏都唔一樣,有人安份守己,每日趕頭趕命返工,搵得個一萬幾千。有人不惜一切,奮身孤注一擲,為名為利,按左個自我。其實我覺得世界好簡單,但人太複雜,不過無論事情有幾困難都好,最緊要企硬自己,咁就無死啦。就好似尖咀呢間Omakase「豐 - Sushi Yutaka」就算肺炎疫情幾嚴竣,都緊守崗位,做好本份。一入到鋪頭Staff就即刻幫你量體溫,提醒你去廁所洗手,相當細心!而家餐廳為左同市民共渡難關,呢段抗疫時間全日仲會全單8折呀,係我就狗衝啦!👇📌錦 · 上 - $1,088♦前菜 - ▪ 水雲 · 鮟鱇魚肝▫ 鮟鱇魚肝近年之所以成為大熱,主要原因係佢既地位可以媲美法國鵝肝級,數。而呢到魚肝相當新鮮,質感食落綿化,味道甘醇,完全無果種油膩既感覺。而最底就有日本水雲,其實姐係香港既髮菜,加左蔥花同酸汁調味,夾雜酸甜感覺,帶出魚肝既魚香,唔錯。♦薄造り - ▪ 日本白象拔蚌 ▫ 餐廳新鮮飼養既白象拔蚌,睇住師傅拎到上枱都仲識得郁,就知相當生猛啦。師傅將佢切成絲,係務求比做到口感更加有嫩滑彈牙。用到岩鹽輕輕調味,唔需要點任何醬汁已經做
呢段抗疫時間全日仲會全單8折呀,係我就狗衝啦!👇
📌錦 · 上 - $1,088
♦前菜 -
▪ 水雲 · 鮟鱇魚肝
加左蔥花同酸汁調味,夾雜酸甜感覺,帶出魚肝既魚香,唔錯。
♦薄造り -
▪ 日本白象拔蚌
係務求比做到口感更加有嫩滑彈牙。用到岩鹽輕輕調味,唔需要點任何醬汁已經做到相當鮮甜爽口。
♦刺身 -
▪ 鰈魚
▪ 間八
▪ 中拖羅薄切
▪ 大拖羅厚切
▫ 鰈魚其實姐係俗稱既右口魚,比左口魚更加罕有,佢既肉味清新鮮甜,油份相當高,
師傅將佢個唇邊輕輕用火槍燒過變得濃郁爽口,非常好食;
間八又名璋紅魚,魚紋明顯好易睇,屬於厚切類刺身。而質感入口非常彈牙,係最有咬口既白身魚;
而拖羅有兩種切法,師傅將中拖羅薄切,將魚油同魚肉分佈得好細緻,咁樣薄切入口就唔會過份油膩,油香岩岩好;
而大拖羅厚切後用上紫蘇葉同Wasabi,然後再用紫菜包住一齊食,咁樣可以將紫蘇葉既
香味撞上大拖羅既油香,呢個口感真係無得輸!
♦熱食 -
▪ 自家製日本銀鱈魚西京燒
▫ 由餐廳以每日唔同既熱食發辦,今晚呢個銀鱈魚自家醃製後,配合香港人口味。而銀鱈魚表面燒到微微金黃,
外層脆身,而咬落魚肉肉質個油潤度係滿分咁制。唔需要點任何醬汁,已經做到好入味,鹹甜適中。
師傅教落,最好既食法就係每食一啖魚肉,就咬一咬旁邊既甜薑,可以潔淨一下口腔,會更加好食!
♦旬の寿司 -
▪ 赤身
▪ 牡丹蝦
▪ 深海池魚
▪ 沙巴鲭魚
▪ 火灸左口魚邊
▪ 北海道根室海膽
▫ 輪到壽司環節,呢個赤身色澤紅當當。主要賣點係爽潤有咬口,而肉質比拖羅較結實;
而牡丹蝦表面相當新鮮,師傅係面頭灑上蝦殼鹽,就咁食已經好夠味;
輪到閃令令既深海池魚,就咁睇個質感就夠哂厚身,咬落軟腍適中,比普通既池魚更加爽口;
沙巴鲭魚睇落就有少少似池魚,但實則外表有個明顯既三角位,好易認。而食法只需要輕輕點少少
醬油同芥末,食返佢最原始既甘香味,味道就岩岩好;
師傅將左口魚邊切開4小塊,每塊用火槍輕輕燒炙過,帶濃濃焦香味,
再逐塊逐塊疊高砌上,再一啖過食認真係滋味無窮;
最後輪到我既最愛,呢個海膽來自北海道根室市,色澤金黃,一入口果種溶化感真係不得了,
果種鮮甜味完完全全將我喚醒呀!
♦吸物 -
▪ 慢煮金線鯛清湯
▫ 呢個清湯架勢堂呀,足足慢煮左9個鐘左右,將金線鯛整塊魚肉融入湯面,每一啖都飲到果種清香味。
而師傅加左柚子落去,更加清新入味。
♦デザート -
▪ 熊本縣赤肉蜜瓜
▫ 甜品當然要整返個日本蜜瓜做結幕啦,啖啖果肉清甜多汁,一句講哂,完全無對手!