2009-04-15
與未婚妻慶祝生日,訂桌前先上過南洋酒店網頁睇左menu,雖然唔係buffet,又無coupon,兼無信用卡優惠,不過食完之後覺得都值。「請問幾多位?」個captain好好口,帶我地入餐廳中間梳化位,見到佢地張訂桌表,只係得我地一個booking。環境不錯,暗暗的有情調,不過jazz歌做背景就略為差d,無聲電視播緊有線體育台,完成無睇過。「請問想食d咩?」個menu做緊石頭燒精選餐,如果唔食就一係食pasta或者三文魚扒。叫左2份紐西蘭肉眼石頭燒。之後就開餐啦......1. 自助沙津吧︰冷盤有煙三文魚、熟蝦、大大隻青口。各式水果、各國特色沙津、蔬菜、黑椒火腿片、鴨胸片。食左幾round,haha,好抵。2. 是日餐湯︰南瓜湯、仲有個中湯唔記得,自己出手,飲幾多拿幾多,面包都可以自己烘熱。夠熱,好好飲。3. 「請問兩位上得主菜未?」食材其實已經預備好,captain見食左咁上下先走埋黎問上菜,服務好好。於是個廚師哥哥就推住架餐車出黎,captain先叫大家著圍裙,廚師就拿出2碟新鮮肉眼扒說︰「呢2份就係2位既肉眼扒」,份量約為8oz。擺好份牛油、汁醬、薯菜,就端出2座石頭,廚師先幫我地夾
3. 「請問兩位上得主菜未?」食材其實已經預備好,captain見食左咁上下先走埋黎問上菜,服務好好。於是個廚師哥哥就推住架餐車出黎,captain先叫大家著圍裙,廚師就拿出2碟新鮮肉眼扒說︰「呢2份就係2位既肉眼扒」,份量約為8oz。擺好份牛油、汁醬、薯菜,就端出2座石頭,廚師先幫我地夾塊肉落去,ja ja聲,好正,然後就好細心咁教我地點煮,幾時翻轉,仲拿出紅外線溫度計︰「舊石200幾度,請小心唔好掂到。」captain問我地要幾成熟,提示幾時可以翻,仲幫我地磨胡椒、落鹽調味,最重要佢識得幫我未婚妻先,lady first,服務好好。煮好左就上碟,佢地就收埋舊石。
4. 好飽,不過都要食甜品,款式當然無咁出面大型酒店咁多,不過都唔錯,細細件,有cake,有mousse,有pudding,有puff。
5. tea or coffee,檸檬同奶分開上,自己加,杯coffee雖然細杯,不過都幾滑,諗諗下有d似nescafe home cafe。
6. 埋單,captain係我身邊打開張單,唔會讀個銀碼出黎,唔知係唔係唔想俾女士知呢,haha。簽單時captain會行開,方便寫上tips總數,唔尷尬。
7. 臨走時佢會叫你填張意見表,見佢咁好,打高d分。而且我地今晚「包場」,因為由入場到走人場都無其他客walk-in,真係未試過食飯食到咁無壓力,hahaha。