光系一种魔力,对我黎讲,呢种轻如纸,薄如纱既物质,佢既重要性系占呢个地球既首屈一指。能够轻易咁贯穿眼球,透过感官细胞传输讯息,如果无佢既存在,我地唔可能正常生活,系漆黑中你会被迷失方向,相机既价值唔会瞬间消失,所有美好既回忆唔会再存在。就等于你系呢间「Sky726」餐厅,黄昏时刻,成间餐厅既落地玻璃比你饱览整个旺角既夜景,加埋大型酒吧,因为光线令佢变得更加瑰丽堂皇,呢种奢侈感特别令人珍惜,Oh!Yeah~ Woo~!👇📌S A L A D - ▪ Smoked Salmon Salad - $148▫ 就算连前菜都整得特别有心思,呢个「烟三文鱼沙律」砌成一朵红玫瑰咁,卖相够哂精致。而质感肥美,表面非常光泽,食落油脂味突出,加埋新鲜既沙律菜,配埋蕃茄干、青瓜条,鲜甜开胃,又可以中和返油腻感,唔错。📌A P P E T I Z E R S -▪ Red King Prawn Carpaccio w/ Mint Mayo - $168▫ 三文鱼刺身就食得多,都系第一次试「阿根廷红虾刺身」,肉身呈现半熟刺身状,透光感十足,睇落就知相当新鲜。大厨将整条虾身洗得干干净净,食落完全无腥味,仲有淡淡海

📌S A L A D -
Smoked Salmon Salad - $148

配埋蕃茄干、青瓜条,鲜甜开胃,又可以中和返油腻感,唔错。

📌A P P E T I Z E R S -

仲有淡淡海虾鲜清甜感,食落肉质爽弹带黏性,口感好特别,绝对系高质之作!

Caramel Sous-Vide Foie Gras w/ Beetroot Gel - $168

▫ 呢款系我食过印象最深刻既前菜「焦糖低温浸鹅肝」,大厨先将鹅肝抽出真空,再以慢煮半个钟,
将油香迫哂出黎,浓香感即刻提升。同时大厨系鹅肝最外层洒上砂糖再轻烧后,形成一层焦糖化,

食落口感好似饼底咁脆口,同时里面幼滑得黎又够湿润,多重味蕾既刺激,够哂震撼。
配搭旁边既脆薏米,惊喜十足。

📌S O U P S -
Cream of Wild Mushroom & Black Truffle - $88

▫ 再黎就系充满诱惑既「野菌黑松露忌廉汤」,忌廉打得够幼滑,质感上feel到非常浓稠。
加上汤头十足,里面食到粒粒软绵既野菌,配埋阵阵松露香,整体口感同味道两者都好到位,
Staff系呢个时侯安排埋热辣辣既面包,非常细心!

📌M A I N S -
Confit Duck w/ Pinot Noir & Orange Glaze - $258

▫ 轮到主菜方面,继续以慢煮为主题,今次「法式油封鸭」就系佢地既招牌菜之一。

罕见地试到大厨将鸭脾鸭胸分开处理,一次过体验两种唔同既部位,鸭脾外皮脆口,
里面肉质非常经慢煮后变得相当软腍,鸭肉味浓郁,好易入口;

而鸭胸淋上红酒配搭橙汁做成既自家制酱汁,清甜酒香将成个鸭胸肉升华另一个层次,
入口特别醒胃,肉质亦相对比较烟韧,更加有咬口,无得输!

Sous-Vide Iberico Pork Chops w/ Blasamic Glaze & Cèpes Purée - $358

▫ 好野唔好比佢停!再黎第二道主菜有两大块既「慢煮黑毛猪鞍扒」,大厨用既西班牙黑毛猪
厚度十足,同样经慢煮处理,岩岩好7成熟,再将外皮煎香,将肉汁紧紧锁住。切开仲见到粉嫩色,

食落肉质非常松软,后劲带少少爽口感,配搭底部既黑醋汁同埋牛肝菌酱做既泥蓉,夹埋一齐相当惹味!

📌D E S S E R T S -
Flamin’ Chocolate Fireball - $88

▫ 女士们见到都会疯狂既「火焰朱古力球」,Staff系上枱时先比我地影左相先,跟手淋上白兰地再点火,

成个过程相当吸晴。系烧到半溶状后,里面既云呢拿雪糕球朱古力核桃蛋糕加埋朱古力既外壳
三层唔同既口感配搭酒香,系非常非常好食,呢个真系必食推介!

Lady in Red w/ a shot of Strawberry Rouge - $98

▫ 另一招牌甜品有好浪漫既别名,其实佢系「柠檬意大利软芝士泡沫伴草莓雪葩 」。
一黎到照旧相机食左先,Staff再系周边倒入干冰,形成仙境既效果,真系靓到不行了!

草莓雪葩上面有支试管,其实系士多啤梨清汤,捞埋蛋白饼同埋底部用意大利芝士打出黎既
泡沫一齐食,清新得黎又可以消滞,睇得又食得,无得输!
2020-04-15
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 烟三文鱼沙律
  • 阿根廷红虾刺身