2017-08-04
大坑呢個地方會令你諗起d咩呢?除左舞火龍之外,我相信應該會係食街。所謂既大坑食街即係指銅鑼灣道同浣紗街一帶,由東至浣紗街、西至禮賢街、北至銅鑼灣道、南至新村街呢幾條街。咁arm今日放假就同朋友落去大坑,經過浣紗街呢間拉麵店,諗到冇諗就衝入去。原因好簡單,因爲齋睇唔講真係以為去左日本,好有日本feel入到去既裝修都係同一個tone,用深木色做主調,再配埋d懷舊玩具擺設,真係好似去左日本d舊式拉麵店咁。由於鋪頭的式,所以全店都係吧枱設計。Menu同一般拉麵店一樣,用點餐紙去點餐。呢度就用金,木,水,火,土黎區別唔同既拉麵,仲圖文並茂咁,唔會睇唔明。呢度仲有一個每日限定10碗既「魂之一杯」。呢個「魂之一杯」係小林師傅係日本業界攞到既最高獎項tim,想食既朋友可以早d黎食。極上海老吟釀湯麵$104呢個湯底超級濃,質感比較杰身,望落去似蕃茄膏咁,其實係用左甜蝦,海虎蝦同蝦味噌去煮既,所以蝦味香濃,至於麵既軟硬度就可以自己決定。麵質爽口,蝦肉新鮮彈牙濃厚魚介豚骨湯麵$98至於呢個魚介豚骨麵,湯底一樣咁濃,有魚既鮮甜味,因為佢係豚骨湯底入面加左鰹魚,鯖魚,同用沙甸魚磨石既魚介粉。配埋火炙過既半肥瘦叉
Menu
至於呢個魚介豚骨麵,湯底一樣咁濃,有魚既鮮甜味,因為佢係豚骨湯底入面加左鰹魚,鯖魚,同用沙甸魚磨石既魚介粉。配埋火炙過既半肥瘦叉燒,正
食拉麵又點少得餃子呢個小食喎,皮薄而且脆,餡料又夠多,再加埋佢個汁,perfect
呢個雞翼都好好味,而且啖啖肉,外面鋪滿蜜糖,甜甜地,不過略嫌佢燒得唔夠脆皮。至於個薯仔沙律,唔知係咪因爲天氣太熱,所以我覺得佢唔夠凍仲有dd酸