2020-10-17 1611 浏览
疫情仍然有啲反反覆覆,啲大饭局就唔使考虑架喇,跟啲极相熟嘅朋友啲小饭局就间中一次半次咁啦。因为一件「芋泥吐司」,今晚同朋友专诚嚟到台式餐厅「你妳」捧场试试,估唔到就算疫情下都咁多客,幸好,门口嘅客人都喺等外卖多,我哋等一阵就有位。餐厅属小店,一踏入门口环境就一眼望晒,有别一般好多台式小台走文青风,「你妳」嘅环境就简约得多,紫色为主调,配以浅色系嘅木枱木櫈,光猛整洁。讲讲餐牌先,食物方面,分咗小食类、饭粉面类、仙草系列、甜汤系列、招牌兼每日限量嘅铁板手作芋泥吐司。不过,以荃湾区而言,加上自己帮衬过嘅台菜店作对比,佢哋嘅定价确喺定得相对进取!嗌饭粉面类,可以以优惠价配饮品,+$3可配冬瓜茶、蜂蜜绿茶,+$8可配其他台式饮品。睇吓个台式餐牌,都有唔少选择,但拣珍珠奶茶、仙草奶茶喺心理上觉得最抵,因为标价最贵,同样都喺+$8,哈哈!如果想要懒人包,就梗喺考虑二人晚餐啦,包两款主食、一客蔬菜、四款小食及两杯饮品,都包几多嘢食,恐怕两个人都未必食得晒。梅甘地瓜条 $45 仲记得好多年前去过一次台中,就喺见到小摊商卖呢一款地瓜球,印象非常深刻,而晌香港亦唔喺好多台式餐厅有卖,所以,今次见有,就好想再
梅甘地瓜条 $45

仲记得好多年前去过一次台中,就喺见到小摊商卖呢一款地瓜球,印象非常深刻,而晌香港亦唔喺好多台式餐厅有卖,所以,今次见有,就好想再回味。新鲜即炸嘅蕃薯条,入口热辣辣,却半点油腻都无,甘香脆口,啲蕃薯又粉甜,洒上话梅粉,带微微酸爽嘅感觉,超正。
梅甘地瓜条
肉松芋泥吐司 $40

有幸赶及尾班车,总算无白走一趟,呢款手作芋泥吐司真喺好抢手,转头已经话卖晒。虽然卖到$40一客,但一啲都无欺场,厚厚嘅芋泥搭上大量肉松所做成嘅吐司,阿4晒有睇头,拎上手感觉份外坠手。大口咁咬落去,吐司本身已烘得脆脆,芋泥又粉又绵滑,芋头味劲浓郁,而肉松吊出丝丝咸香味,估唔到两者又几夹唔。
肉松芋泥吐司
台湾牛肉汤面 $72

台式牛肉面嘅卖点可以讲喺个汤同嘅面条,餐牌都标明条面喺手工做,兼喺Q弹,的确,啲面条好有咬口,耐浸都唔易腍,而汤头亦做得有水准,浓而不浊,好有牛骨香气;至于啲牛肉,有别一般多数见喺展位,而喺腩位,口感松化,喺嫌份量偏少,但溏心蛋蛋黄绵绵,算喺补番少少数啦。
台湾牛肉汤面
台湾牛肉汤面
盐酥鸡花枝丸干伴面 $78

另一款主食我哋拣咗干拌面,选上盐酥鸡夹花枝丸,喺小弟嘅心水组合,送到上枱,睇落份量都好足。店家做嘅炸嘢确喺有一手,之前嘅蕃薯条喺咁,依家再试嘅盐酥鸡及花枝丸亦唔油,盐酥鸡外层甘香,肉质嫩滑,咸咸香香;花枝丸唔喺港式鱼蛋𠮶种弹牙,但墨鱼味好强,仲刻意加啲墨鱼粒粒;干拌面用上阔身嘅关庙面,面边弯弯曲曲更挂汁,捞埋啲鲁肉,好惹味。
炭培乌龙珍珠鲜奶茶 +$8

朋友饮嘅嘢今次就懒写,只喺写写小弟拣嘅珍珠奶茶,虽然无话好似出面啲茶饮店咁拣咩甜度,但个人嚟讲就觉得啱啱好,茶底都OK,算颇芳香,反而底下有好多珍珠,好似啜极都有,而且,几够咬口,只喺+$8抵到烂啦。
炭培乌龙珍珠鲜奶茶
台湾菜一向都有捧场客,尤其后生一辈,亦好合港人口味,近来,就算疫情之下,仍见到有唔少新开嘅台式小店。「你妳」唔喺卖环境,而做菜确喺有一手,但仍有改善空间嘅地方,期待食物做得更理想
梅甘地瓜条
肉松芋泥吐司