2020-06-19
有種人你永遠摸唔透佢諗咩,你會發現佢既言行舉止奇怪,往往同現實唱反調。究竟係反社會人格抑或係孤僻?無錯!講緊既就係我呢d水瓶座。就連我自己都捉摸唔到,你又點會明白呀。我唔怪你,因為水瓶座實在令人又愛又恨,吹佢唔脹。今日我就同埋能夠同水瓶溝通到既白羊,黎到人氣爆燈既台灣小店「奔之食堂」,睇睇呢到既台菜點解咁受歡迎!👇📌台 式 小 吃 - ▪ 宜蘭·鹽酥雞 - $48▫ 必食鹽酥雞,去到邊都一定要食鹽酥雞,呢個係我對台灣菜既準則。果然無令我失望,佢地即叫即炸,外表金黃香脆,食落口感唔會油淋淋,非常乾身;而裡面同時做到肉汁豐富,淨係呢點已經要抵讚!▪ 士林·炸花枝丸 - $40▫ 同樣新鮮炸起,最鍾意花枝丸夠挺身彈牙,呢到亦唔例外。食落口感特別爽彈,表面炸得非常香口,又唔會太油膩,真係想大嗌encore呀!📌湯 麵 -▪ 犇之三寶麵 - $86▫ 另一亮點就係呢碗世界級三寶麵,一碗滿足哂你對牛腩、牛肚、牛筋既瘋狂慾望。而呢到將牛肉熬製八個鐘,唔怪得湯頭清甜得黎牛味咁濃郁啦。牛腩食落鬆化無筋,唔會好乾好硬果隻;而牛筋每啖都充滿膠質,入口嫩滑;牛肚煮得非常軟腍入味,質感仲好爽彈,配合台灣出產既麵
究竟係反社會人格抑或係孤僻?無錯!講緊既就係我呢d水瓶座。
就連我自己都捉摸唔到,你又點會明白呀。我唔怪你,
因為水瓶座實在令人又愛又恨,吹佢唔脹。今日我就同埋能夠同
水瓶溝通到既白羊,黎到人氣爆燈既台灣小店「奔之食堂」,
睇睇呢到既台菜點解咁受歡迎!👇
📌台 式 小 吃 -
▪ 宜蘭·鹽酥雞 - $48
而裡面同時做到肉汁豐富,淨係呢點已經要抵讚!
▪ 士林·炸花枝丸 - $40
▫ 同樣新鮮炸起,最鍾意花枝丸夠挺身彈牙,呢到亦唔例外。
📌湯 麵 -
▪ 犇之三寶麵 - $86
而呢到將牛肉熬製八個鐘,唔怪得湯頭清甜得黎牛味咁濃郁啦。
牛肚煮得非常軟腍入味,質感仲好爽彈,配合台灣出產既麵條,可以話係完美無瑕呀!
📌甜 品 -
▪ 台式芋圓 - $42 (凍)
▫ 基本上芋圓係我一生最鍾意食既台式甜品,但最特別令我印象深刻既應該
係加左薑絲做點綴,呢個我從來未試過,好特別。而呢到既三色芋圓做得精細,
口感Q彈,加埋仙草同珍珠,整體香味濃郁,夏天整返個凍既特別透心涼呀。
📌賓 紛 果 茶 -
▪ 水果烏龍茶 - $46 (凍)
▫ 整返杯野飲消下膩就梗咖啦,平時我好少點水果茶,不過今次唔同,
因為餐廳用料相當豐富。包括新鮮火龍果、蘋果、西瓜、西柚,
配搭香醇既烏龍茶底,感覺即刻清新舒服哂!
📌經典奶茶 -
▪ 黑糖珍珠鮮奶 - $38 (凍)
▫ 話明經典就非珍奶莫屬啦,雖然無得調教甜度,但對我黎講,
甜度岩岩好,唔會話果種死甜割喉感。加上掛杯精緻,
配搭質感Q彈既珍珠,認真唔錯。