2020-05-12
人生不如意是十常八九,呢句成日都聽到,其實感情失意,賭埸得意,都只係一個過程黎咖姐。就好似陳詠謙三部曲咁,佢想話比我地聽講真,有幾多對能持續到幾多歲?步伐容易出現分歧,其實好正常。既然唔夾,咪各自投入新既開始囉,但點知當自己發現最愛果個其實無變過,那怕最後唯有習慣無左對方既存在,你話幾可悲。不如學我咁,享受下做單身狗既樂趣,或者呢種彿系戀愛既心態唔會令自己咁多煩惱呢!今晚黎到「丸十あぶり牧場」盡情彿系減肥,將所有煩惱發洩係哂d野食到,肥過鄭則士都一樣咁開心!👇📌焼き物 -▪ 地鶏の鉄板焼き - $88▫ 其實地雞係日本南部非常出名,而呢到既「鐵板燒日本南部地雞」就巧妙咁用左熱辣辣既鐵板將肥美既燒雞發揮出黎。以高溫將肉汁鎖汁,裡面食落啖啖Juicy,而同時雞皮燒得均勻香脆,份名惹味,食得過!📌丼 - ▪ 日の出の富士丼 - $188▫ 日出照舊,天空這樣藍…特別醒晨既富士丼,其實佢係「半熟玉子醬烤西冷丼」。賣相真係好似一座富士山,然後太陽係西方升起,有種Sunrise既感覺,好有feel。而表面圍住飯粒既西冷牛肉經過慢烤,配上餐廳自家製白汁、黃芥末醬,食落肉質嫩滑,味道濃郁;再加埋半熟蛋
將所有煩惱發洩係哂d野食到,肥過鄭則士都一樣咁開心!👇
📌焼き物 -
▪ 地鶏の鉄板焼き - $88
而同時雞皮燒得均勻香脆,份名惹味,食得過!
📌丼 -
▪ 日の出の富士丼 - $188
再加埋半熟蛋做點綴,成件事既配搭變得好工整,完全無違和感,值得一試!
📌日本和牛盛り合わせ - $438
▪ 和牛サーロイン -
▪ 和牛リブロース -
▪ 和牛トモサンカク -
▫ 不得不推介佢地招牌特色之一「日本和牛拼盤」,分別三個部位都有三塊,每塊和牛部位都夠哂份量。
而和牛西冷油脂最多,平均每邊燒15-20秒已經聞到好濃郁既油脂香味,入口牛味亦都係最濃郁;
而和牛肉眼燒到三成熟入口就最岩,肉質肥嫩,入口即溶,係最肥嫩軟腍既部位;
而和牛三角位就比較少見。油花均勻,紋理清晰,肉質最爽口,幾有驚喜。
以呢個價錢食到咁高質既和牛質素,性價比相當高!
📌新しい味 -
▪ 韓式醬燒牛肋條 - $98(一條)
▫ 一整條牛肋條色澤紅潤光亮,一睇就知非常新鮮,大概每邊燒10-15秒左右,
好彩有Staff指點一下,我地掌握既時間同火候先做到岩岩好。食落肉質腍滑,
肉味濃郁但不失油份既香味,口感同味道兩者都唔錯,呢個抵食!
▪ 韓式骨付牛小排 - $298(半份)
▫ 分別試左兩款新推出既韓式口味,而呢半份既骨付牛小排以橢圓形擺盤呈上,
攤開之後見到肉質相當厚身,而脂肪好似雪花咁靚,色澤帶鮮紅透白。燒既時間以每邊半分鐘為準,
經燒烤過後食落完全無渣,入口油香滿溢,而且油膩感唔重,值得一試。
📌飲み物 -
▪ 抹茶拿鐵冰 - $58
▫ 以玩味特色既賣相吸引左我,用微溫既牛奶倒入用抹茶做既冰粒,
兩者相撞形成一凍一熱既冰火效應。入口奶味相當突出,而且質感好順滑,
唔會太甜,仲飲到淡淡既抹茶清香,呢個必定要試!
📌サワー -
▪ 海鹽檸檬沙瓦 - $78
▫ 第一次試過「沙瓦」真係返唔到轉頭,用上海鹽同檸檬做配搭。飲落原來酸酸甜甜,
帶少少酒精特別有feel,無論用黎配燒肉定串燒一樣咁正。