2020-01-12
有時真係會懷念下細細個MK仔既年代,可以毫無負擔束縛行路大搖大擺。年代唔同左,人又成長左,係社會浮浮沉沉一段時間,你再會發覺一日既時間對你黎講已經唔夠用。放假只係想係屋企Hea過,但唔可以再比藉口自己懶呀!出面仲有好多地方等緊你去chill。好似今日黎到銅鑼灣呢間新開既Cafe「Plaunk」,約埋個friend食返個靚brunch,打返幾個靚卡,充實人生,就係咁簡單!👇📌Sous Vide Egg Benedict - $98👉食Brunch一定要嗌Egg Benedict最重要呀,唔需要好複雜既食材,配合有心思既擺盤足以令一眾港女相機食先。英式鬆餅做底,面頭擺放火腿、水波蛋,再配搭埋荷蘭蛋黃醬,將成個味道帶出。最重要旁邊加返沙律菜做伴碟,整體賣相相當靚仔,唔錯。📌Hawaiian Bikini - $78👉聽到個名都感覺火辣辣呀,其實係由經烘底既英式三文治做底,然後夾埋芝士火腿係裡面,份量十足。但要大讚既係,餐廳好巧妙咁將芒果果醬同埋菠蘿夾雜埋一齊,中和返火腿本身既鹹鮮味,令成個味道既層次更豐富,賣相的確好有夏威夷風情!📌Plaunk's Banana Waffle - $88👉淨
📌Sous Vide Egg Benedict - $98
最重要旁邊加返沙律菜做伴碟,整體賣相相當靚仔,唔錯。
📌Hawaiian Bikini - $78
令成個味道既層次更豐富,賣相的確好有夏威夷風情!
📌Plaunk's Banana Waffle - $88
👉淨係睇到個樣都覺得好食呀,首先兩條原隻香蕉經焦糖化後,薄薄一層口感岩岩好,香甜脆口。
窩夫亦唔錯,食落相對香脆,好似咬緊薯片咁好crumble,好易就切得開。
加埋雲呢拿雪糕就完美咁將成個口感變得更加滿足,果然係甜品之霸呀!
📌Coffee -
▪ Dirty - $30
▫ 鍾意飲Dirty既原因係貪佢個咖啡既層次好分明,先將Espresso做底,面頭再加凍奶,
睇落好似將水同油分隔開咁。兩種顏色河水不犯井水,但慢慢又會隨時間逐漸和好,
變成漸變色,最後會化為一體,過程好有意境。飲落咖啡味濃,咖啡師亦顯得有功架,
將鮮奶撞得好均勻,口感順滑,飲得過。
📌Smoothie -
▪ Crab-U Berry Me? - $62
▫ Smoothie亦都係我去Cafe必點之一,好鍾意佢個質感,最好就係可以揀d比較健康既食材,例如係雜莓、
牛油果或者芒果呢d高營養價值。不過今次揀左呢個Cranberry,亦都唔錯,蔓越莓本身已經有佢既甜味,
出面飲過好多都會加太多糖漿,又會好水稀稀。但呢到做得好好,鮮甜幼滑,啖啖都飲到果種質感,抵讚!
📌Tea -
▪ Shaken Iced Black Tea - $46
▪ Shaken Iced Fruit of Forest Tea - $46
▫ 由Barista親自即叫即製,係你面前Shake比你睇既兩款經典手搖果茶,前者為比較深色少少既紅茶底,
配搭士多啤梨同Lemonade結合,口感冰涼爽口,唔錯;後者加左蜜糖,飲落唔會太甜,反而更加清新,
果香味比較出,我幾鍾意呢杯。
📌House Cocktails -
▪ Plaunk - $120
▫ 招牌Cocktail我個人重點推介呢杯,由黑麥、檸檬汁、紅莓汁、伯爵茶混合而成,用Margarita Glass盛載。
簡潔、高貴既外形,實則飲落相當易入口,非常適合一眾女神打卡必需既神器之一!