2023-07-05
《📍Lotus Courtyard Restaurant食評分享 》by@ihungry.hk有時想同班frd子係郊外食嘢輕鬆下,又怕麻煩帶好多嘢去野餐❓今日小編介紹一間位於大埔林村嘅Lotus Courtyard Restaurant,足足有200個露天座位,怕熱嘅仲有室內座位添!而餐廳身處林村入面,充滿大自然園景🌳,再加上歐式裝潢,真係有一種世外桃源嘅感覺💫,感覺係超Relax勁Chill!餐廳亦提供多款歐式料理,仲有啲係出名一定要試➕打卡必必必叫!想知有幾正,一齊嚟睇睇👀!🔸『午餐前菜 - FREE』▶️意式雜菜沙律意式雜菜沙律🥗啲蔬菜非常新鮮,沙律醬汁酸酸甜甜,口味偏濃,非常之開胃!▶️凱撒沙律凱撒沙律🥗嘅蔬菜同樣地咁新鮮,唔會有菜嘅苦味,酸酸甜甜嘅凱撒醬,再加埋芝士、煙肉碎、脆脆麵包粒,每啖都好惹味,超超超超超Fresh💦!▶️咖哩角及薯角午餐小食四選二,小編就揀咗惹味嘅咖哩角及薯角!咖哩角及薯角炸得非常之脆卜卜,咖喱角味道香濃,薯角外脆內軟,重點係新鮮即埸炸上,非常之熱辣辣,兩位小編表示超正💯!🔸『美國安格斯肉眼扒 - $298』小編就揀咗肉眼扒以5成熟,安格斯肉質非常嫩滑🐄,
🔸『午餐前菜 - FREE』
▶️意式雜菜沙律
▶️凱撒沙律
▶️咖哩角及薯角
🔸『美國安格斯肉眼扒 - $298』
小編就揀咗肉眼扒以5成熟,安格斯肉質非常嫩滑🐄,仲要擁有豐富嘅油脂分布,一咬落口充滿牛脂香氣。而肉眼扒亦都煎得啱啱好,唔會太熟,口感軟嫩滑順,肉汁豐富,超正!重點係肉眼扒附送嘅薯蓉都同樣咁高質,口感軟綿綿,充滿牛油同蒜鹽香氣,真係好味到意想不到😝😝😝!
🔸『香燒豬肋骨 - $198』
香燒豬肋骨係小編最意想不到嘅菜式!豬肋骨係好大條,唔係得骨,仲要係啖啖肉,重點特別一讚BBQ醬汁超級香濃,酸酸甜甜勁惹味,食多幾條都無所謂😎!
🔸『黃金大蝦尖通粉 - $198』
尖通粉加入咸蛋黃醬汁,每條尖通粉沾滿香濃鹹蛋黃醬汁🥚,超級惹味;仲有新鮮大蝦以芝士焗上,大蝦夠曬爽口彈牙,再加上燒過嘅芝士,香濃又入味,好味程序有五粒🌟!
🔸『忌廉汁蜆肉意粉 - $158』
忌廉汁蜆肉意粉超Creamy,蜆肉非常新解,意粉亦都煮得剛剛好,堅。好味道👍!
🔸『焗火焰雪山 - $128』
招牌甜品❗必點❗必點❗超大座火焰雪山真係嚇親小編😱,店員會先酒面點火淋在雪山,成個雪山即刻燃燒,望落去好震撼!之後店員會再淋上香濃朱古力醬,超級之IG-able! 而火焰雪山外面係軟綿綿酒香蛋白,入面係軟綿綿水果蛋糕,再加埋vanilla雪糕,冰火交加🔥❄感覺超特別啊!
🤪iHungry開心指數:9/10分