2018-01-20
位於奧運這一間餐廳,一直都是我的至愛。本人唔係太過執着于食蒜頭味道,但係這家餐廳的西菜,每道都非常用心,每次都令我同朋友肚皮滿載而歸。店員安排卡位雅座,享用這頓晚餐。藍芝士長通粉,原隻火烤蒜頭放上面,如果口味較重的,可以加啲蒜頭,混合一起吃。但其實,我自己覺得唔需要,因為餐廳用的藍芝士,香味濃郁,配合柔軟觸感的長通粉混合一起吃,每一啖都有敦厚篤實的感覺。小小嘅一碟,已經令人有飽滿幸福嘅感覺。三重蒜香海鮮意粉,係另一種唔同嘅感覺,我會形容為返璞歸真。意粉麵條,煮得啱啱好,唔會太軟,依然保留着意粉一條一條的感覺,伴隨著的是新鮮爽口的青椒絲一起。加上三重嘅蒜香汁, 首先充滿着鼻子嗅覺,然後入口,食客味雷都會有著充分的享受。最後上碟,澳洲牛柳肉。碟子上,圍繞着一舊一舊小蒜頭,作為裝飾。上邊有一個完整嘅蒜頭,可以用叉子一個一個品嚐。而主角澳洲牛肉,切開後,中散發出醉人的肉香。牛肉內部,是柔軟、漂亮而且優雅的鮮粉紅色。這樣的牛柳,實在冇辦法挑剔。