2020-03-16
//#黃店地圖系列間野叫:BaBa's Station邊度黎:荃灣海壩街81號地舖環境點:暗沉的燈光呼應著印度濃厚的神秘感 店員唔鹹唔淡的粵語為香港注入懾人的異國風情 人龍依舊 建議6點左右好去排定隊🌝:LateShow Yellopenrice小店之一 店外貼滿文宣 有出售手足手藝品做籌款 老闆娘更親自派手足所設計嘅利是封同揮春比食客 提供ba1 ba2免費餐比學生 並親身到場支持運動▪橙咖哩雞(包油酥餅+飯+沙律) $85 8.5分 睇完Yellopenrice之後忍唔住要黎灼灼佢 呢個butter chicken果然名不虛傳 咖哩加入番茄底 微酸帶辣好鬼過癮 沾埋油酥餅食簡直一流 雞件全部已經去曬骨 零雪味 仲要夠入味 仲有陣燒烤香味 值得一提佢個油酥餅 咬落有層次感 近似酥軟版嘅手抓餅 好想瘋狂食曬佢啲油酥餅啊 飯就一般般 有些少軟爛 下次問下老闆娘飯可唔可以換做油酥餅先~▪傳統咖哩雞(包一份naan) $708分另一款傳統咖哩 雖然味道上不及橙咖哩驚喜 但係都好香濃 質地夠杰身 值得一讚係份量剛剛好 唔會食完仲剩低成兜齋咖哩 強迫症加不浪費食物主義者表示 終於唔洗覺得曬左啲咖
#黃店地圖系列
間野叫:BaBa's Station
邊度黎:荃灣海壩街81號地舖
橙咖哩雞(包油酥餅+飯+沙律) $85
8.5分
傳統咖哩雞(包一份naan) $70
8分
另一款傳統咖哩 雖然味道上不及橙咖哩驚喜 但係都好香濃 質地夠杰身 值得一讚係份量剛剛好 唔會食完仲剩低成兜齋咖哩 強迫症加不浪費食物主義者表示 終於唔洗覺得曬左啲咖哩啦 Naan(6.5分)就還好 我鍾意煙韌麵包感重的那種 呢度比唔到我 所以都係食返油酥餅先
▪
芒果乳酪(跟傳統咖哩餐) +$16 (原價$32)
9.5分
呢餐MVP一定係佢 芸芸眾多嘅Mango Lassi 佢絕對居榜首之位 我同口水佬都鍾情酸味味嘅東西 呢杯就夠曬酸 酸度剛剛好 唔係咁容易架 能夠保留乳酪濃稠嘅口感 同時保留芒果酸甜嘅果味 簡直完美融合 唯一挑剔就係佢太細杯 同我加大加大再加大!