2022-04-14 60 浏览
🤎牛川日本和牛專門店 (銅鑼灣) 🧸銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場3樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日帶上我嘅私伙人-俊大廚👨🏻‍🍳出馬食燒肉🫶🏻,老老實實我自己好怕去食燒肉。怕嘅原因就係有超級多,又怕彈到手/彈到面、又怕未熟、又怕唔夠味、又怕啲地方好迫+油冧冧、我最怕最怕係食完之後個頭同埋個身好臭。首先今日為大家介紹嘅呢間餐廳環境非常舒適!好多大梳化🛋️坐得好舒服🤤啲枱枱櫈櫈都乾淨,感覺有少少似牛角🤫唔知係咪因為佢哋有嗰啲吸煙抽風管所以食完之後個頭一啲都唔臭👍🏻抵讚‼️(之前嗰啲我試過帶住個浴帽去🤫😂)-美國安格斯烤肉套餐🐂(一口牛、牛頸脊、牛五花、牛肋肉、西施扒 $128)出奇地西施扒我覺得係最好味😋可能因為佢油脂分布比較多,肉汁喺口中四濺😆太正了牛五花同埋牛肋肉我認為肉質比較嫩,油脂分布比較平均。慢慢咁樣笑已經聞到好香嘅牛肉味😍一口牛四四方方,一咬落去就已經好腍😌,而牛頸脊就比較有咬口😉-日本產A5黑毛和牛烤肉套餐🐃(牛三角、牛小排、內側腿肉 $298)我覺得食落去牛味濃厚,好juicy🤫,牛三角有口口嘅雪花,香濃嘅油脂好肥美😆。牛小排同埋內側腿肉經過火燒之後散發住陣陣嘅

-美國安格斯烤肉套餐🐂
(一口牛、牛頸脊、牛五花、牛肋肉、西施扒 $128)

-日本產A5黑毛和牛烤肉套餐🐃
(牛三角、牛小排、內側腿肉 $298)

我覺得食落去牛味濃厚,好juicy🤫,牛三角有口口嘅雪花,香濃嘅油脂好肥美😆。牛小排同埋內側腿肉經過火燒之後散發住陣陣嘅肉香,滿滿嘅幸福感😆

套餐已經包左白飯同埋沙律🙌🏻我自己覺得都幾抵食😍份量都算多幾飽肚😋如果要嘢飲嘅話加$4就可以啦🙌🏻

扇貝🐚 $18/1隻
都幾大隻,價錢可以接受唔算太貴😙

甲羅燒🦀 $48/1隻

呢個真係要讚!平時都係職員幫手燒,第一次自己嘗試🤤職員同我哋講叫我哋放喺爐邊慢燒,仲俾咗隻筷子我哋叫我哋小心癡底可以得閒搞下佢‼️
滿滿嘅蟹膏配埋鵪鶉蛋食落去好鮮甜,上面加埋蟹柳同埋孩子令口感增加,味道層次更加豐富🤤

-三文魚刺身🐟 $38/4片
厚切👍🏻俊大廚過下口癮話要叫🤫我都拎咗一塊去燒,我覺得勁好味😋

-甜蝦刺身🦐 $38/6隻
甜蝦係我嘅至愛所以係我要叫黎過下口癮😊

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-04-14