2022-12-05
👭🏻孖妹琴晚staycation 完,今日一朝就喺尖沙咀,陪下壽星👨🏻去飲早茶🥢 菜苗翠玉餃✨水晶外皮比較腍身,但算整得幾薄✨內餡幾足料,除咗一般時蔬同肉醉餡外,師傅加入竹筍增加口感,調味🆗👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢 奶皇千層糕✨依家越黎越少酒樓有懷舊千層糕食,👭🏻孖妹見襯都實叫,雖然呢度唔係懷舊款:白色面中層有2-3層奶黃糕+鹹蛋黃碎🥚但奶皇糕都唔多酒樓有得食就叫✨🧁Size唔算太大,酒樓將佢面頭輕輕界開4份,一其有3️⃣層,每層都有鹹蛋碎,份量足,而且個糕好fluffy鬆軟,食完都唔係好夠喉😆👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢 德興蝦餃皇✨飲茶喎點可以唔叫蝦餃呢😇蝦餃通常都係特點,師傅包得幾多餡,每粒都脹卜卜,蝦肉餡好彈牙,d蝦唔係完全碎哂,保番有兩粒蝦仁,提升口感✨外皮就同菜苗餃一樣有進步空間啦😙👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑🥢 蠔皇叉燒飽✨叉燒包就一般般,包比較厚身,但👷🏻♀️細孖好鍾意食麵包,所以覺得冇問題🤪✨叉燒碎係半肥瘦,有d肉食下,醬汁就偏甜👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑🥢 蟹籽燒賣皇✨ 又一大路款點心,但反而做得唔錯🔆豬肉餡係半肥瘦,加入大❗️蝦仁混入燒賣餡,用雲吞皮包住,好爽口又唔會太鹹♨️👭
奶皇千層糕,德興蝦餃皇,蠔皇叉燒飽,菜苗翠玉餃
🥢 菜苗翠玉餃
✨水晶外皮比較腍身,但算整得幾薄
🥢 奶皇千層糕
🥢 德興蝦餃皇
✨外皮就同菜苗餃一樣有進步空間啦😙
🥢 蠔皇叉燒飽
✨叉燒碎係半肥瘦,有d肉食下,醬汁就偏甜
🥢 蟹籽燒賣皇
蟹籽燒賣皇
🥢韮黃鮮蝦腸
韮黃鮮蝦腸
✨腸粉層比較厚身,米漿滑度有改善空間,值得一讚既係酒樓包鮮蝦幾大隻同新鮮😙 基本上每1/3條腸粉都有一隻蝦,手工當然唔好要求咁高啦
🥢 迷你蛋撻仔
迷你蛋撻仔
✨去飲茶點親煎炸焗點心都比較快,因為一早整好,但今日喺尾二款點心上枱😆可能有foodie唔明點解要叫,港式食物緊係去茶仔叫仲新鮮😅但你哋錯啦❗️
✨蛋撻皮係酥皮❗️雖然冇出面摺得咁多層,但師傅手工好,每層都好薄所以好鬼脆😋,仲要熱辣辣㗎😜可能👭🏻孖妹今日飲早茶,焗點心都即整👍🏻
✨蛋漿都夠滑流,甜度適中,師傅落多少少蛋黃應該會仲重蛋味
🥢 香酥炸芋角
✨ 有冇人同👷🏻♀️細孖一樣好鍾意食芋頭,對咸食芋頭類食品係完全冇抵抗力😂
✨ 同蛋撻一樣,可能早師傅未整得切,一開頭漏左單🥹姐姐都好好見我哋問即刻追廚房🥠芋角一般將芋泥煮熟磨成泥狀,包入豬肉碎、香蔥,混入醬酒類調味,面淋上炸粉再落鑊炸,所以面頭有少少飲鬆散零碎既薄炸粉
✨果然冇改錯名,名香夠酥,芋泥好綿冇一粒粒,正到似食炸雪糕咁,外脆內軟👶🏻
👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹