2021-03-16
滑蛋豬扒定食配南蠻炸雞《竟然有如此豐盛嘅午餐》有住將軍澳嘅朋友仔向我地介紹,一百蚊可以有一個飽到夜晚都唔洗食嘅日式餐廳。於是襯住放假,我地就即刻出發睇下咩料啦。🐽豚肉味噌湯帶池魚定食 $78哩個午市套餐不得了,除左有主餐定食外,每位客人都包一個沙律吧同飲品吧,雖然律同飲品種類唔太多,但質素的確係唔錯。講返正題!一碗大大嘅味噌湯,酥脆嘅炸池魚,米香撲鼻嘅珍珠米飯以及開胃小菜,見到都流曬口水。唔好以為佢份量大就顧唔到質素,池魚酥脆得黎唔油膩,魚肉保持到嫩滑口感;珍珠米粒粒飽滿;味噌湯亦十分足料,只可惜味噌湯酒味偏重,後來同店員查詢得知煮味噌湯過程中加入左酒粕,係煮嘅過程中將酒味煮左出黎,雖然我個人唔太好酒味,但整體味道唔錯,不過都係唔建議唔喜歡酒味嘅朋友叫啦。🐥滑蛋豬扒定食配南蠻炸雞 $98哩個定食我就好滿意啦,全部都係我喜歡嘅食物而且味道好。滑蛋雖然偏熟但仍有滑蛋口感,蛋味香濃配飯配豬扒都一流。炸豬扒嘅麵衣吸附蛋汁,豬扒口感紮實多汁。南蠻炸雞真係好吸引,炸雞夠大埋炸得外脆內嫩,雞味香味濃多汁,好好食,喜歡炸雞朋友必嗌!
🐽豚肉味噌湯帶池魚定食 $78
講返正題!