2022-07-09
諗左好兩三日,但一回想到呢個畫面就覺得好困擾、好想即刻嘔,所以決定講出黎。-當日同屋企人叫左兩個主食、兩份前菜,其中一份係油金魚刺身。(其他食物冇咩特別,所以唔講lu)-$48油金魚刺魚有5件大大件厚切既。小妹首先食左第1、2件,個人黎講食左2件已經覺得足夠,味道冇特別突出,始終呢個價錢呢個份量,都唔會要求啲咩。-屋企人唔點食生野,所以餐飯既中後期,佢好勉強咁食左半件(佢夾第3件),但其實一夾起已經見到有血水要流出黎,好彩佢只係食半件。-於是小妹夾起第4件,冇諗啲咩正當想放入口,自己眼角好似望到啲野,於是將個Focus落返件油金魚,就發現圖中既長線、2點半透明白色點同1條纖維。-形容做「長線、半透明白色點、纖維」我覺得已經好厚度,因為個感覺似件食物跌咗落地下再執返上嚟,所以痴左啲野上去,例如頭髮同塵。-小妹即刻搵個疑似經理既男侍應,同佢講見到啲咁既野。個位男士話幫我拎入去問下廚房發生咩事。然後,重點黎啦…-男侍應入左廚房大約5-6分鐘,之後出返黎向我地解釋「個條線係師傅處理刺身個陣,唔小心Hi到係側面處理燒物既野,個條線係『燒網線』」。-心諗:咩係「燒網線」?睇返menu,好似唔覺有咩
然後,重點黎啦…
心諗:咩係「燒網線」?睇返menu,好似唔覺有咩食物會用線燒。同埋佢咁講意味:生食物同熟食物會一齊同一張枱處理?於是佢解釋完,隔左好短既時間,小妹再追問生熟食物呢個問題,男士表示「會各自有張枱,中間都有張枱隔開,但係都Hi到」。
其實好牽強😓雖然男侍應態度唔算差,而佢都話師傅覺得唔好意思、會取消油金魚既order、再額外8折、同埋會向經理反映今次件事;但成個感覺依舊覺得核突同未能釋懷。最重要係!聽聞個老闆係日本人,但發生食物有異物事件,真係難以相信。
大家食野真係要小心啲😵💫感謝您既閱讀❣️
油金魚