難得入嚟海怡半島睇戲,梗係去埋佢哋個商場食野啦。佢哋個商場得三層高,主要以連鎖店為主。咁岩今日想食上海野,就是佢哋嘅上海姥姥。講咗服務先,侍應都好快手,加水亦都好勤力,亦有禮貌。之但係,嘢食就真係不似預期啦:佢背上大佬嘅上海小食都有得揀。我哋叫咗豆沙鍋餅、小籠包、雲吞上海麵、上海炒年糕、炒飯。最好食係佢哋嘅豆沙鍋餅,雖然咬落好多油,但係好似食緊中式嘅紅豆批咁,好味~^_^上海炒年糕就真係唔知咩玩法,如圖所見,係光到反光咁多油。食落成口油,要係咁飲水,重點係我已經叫咗小油。黃金蝦仁炒飯係有少少鹹蛋黃味嘅,不過呢整體賣相就好似楊州炒飯咁,鑊氣就冇咩,得仲死鹹~小籠包就做得幾好食嘅,皮薄、多汁,會有湯口嘅感覺,唔錯唔錯🤗最後嘅呢個菜肉雲吞拉麵就真係唔識形容,湯底呢就冇味嘅、配埋淡茂茂嘅雲吞,根本成碗野就係比病咗嘅人食。正常人食應該要加返辣椒醬或者嘈佢調味,先好食飯少少。咁呢方面就扣分啦~
豆沙鍋餅

上海炒年糕