2025-08-25
同老公去咗旺角鬧市中隱藏咗一間樓上餐廳Darkleaf慶祝生日,環境帶有低調時尚風,柔和燈光好有氣氛,啱晒同朋友聚會。夜晚窗外嘅城市燈光幾靚,令人感覺浪漫。🐙 醬爆魷魚 Pan-Fried Squid 魷魚外脆內嫩,醬汁香濃帶微辣,燒得恰到好處,配青蔥提味,口感彈牙好開胃。 🍵 柚子烏龍 Yuzu Oolong柚子清香同烏龍茶嘅濃郁融合,冰涼順口,飲落清新解膩,配菜一流。 🌿 薰衣草檸檬 Lavender Lemon Grass薰衣草嘅花香同檸檬草嘅清新混搭,味道輕盈舒緩,冰鎮後更添夏日感覺。 🍝 香蒜白酒鑽石蜆意粉 Pesto White Wine Diamond Clam Pasta意粉煮得al dente,鑽石蜆鮮甜多汁,白酒同香蒜提味,醬汁濃郁滑口,層次豐富。 🥩 碳燒厚切黑毛豬柳 Thick-cut Spanish Iberico Pork Fillet 黑毛豬柳厚切炭燒,肉質juicy油花豐富,表面焦香,配蘋果醬突出鮮味,質素高。 🍫 朱古力心太軟配雪糕 Chocolate Molten Lava Cake with Ice-cream朱古力心太軟外脆內流心,熱
🐙 醬爆魷魚 Pan-Fried Squid
🍵 柚子烏龍 Yuzu Oolong
🌿 薰衣草檸檬 Lavender Lemon Grass
朱古力心太軟外脆內流心,熱辣辣同冰雪糕冰火交融,甜度啱啱好,生日甜品完美收尾。
Darkleaf嘅菜式中西融合出色,環境隱世又有格調,旺角鬧市中尋到呢個咁Chill嘅環境真係有驚喜!