2023-04-12 68 浏览
💖 The Cottage (元朗)✨元朗錦田高埔村109號天空之城地下〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️天空之城真係好近我男朋友屋企,我成日都覺得呢個地方係美食天堂,呢度好多餐廳都係動物友善餐廳嚟㗎,岩哂我地帶狗狗黎🐕‍🦺呢一間餐廳室內同室外都有位置,想Chill下可以坐室外🏞️-螢光魷魚漬🦑 $68糾結緊到底要叫即魷魚定係魷魚漬嘅時候,職員就推介我哋可以試吓魷魚漬💁🏻‍♀️,全部都係螢光魷魚BB,好入味,好軟糯,好好味😝-清酒煮花甲🍶 $88終於食到啱口味嘅清酒煮花甲!平時我食開嘅Ching酒味都比較重,有陣時都覺得有少少難入口🤦🏻‍♀️但係今次呢個好OK‼️花甲冇沙,又入味🥰-海膽蟹肉甲羅燒🦀 $98有睇開我啲post嘅朋友們應該都知道我一定一定會叫甲羅燒🧏🏻‍♀️蟹對於我嚟講係無法抗拒🙈,今次仲要加埋海膽😍真係鮮上加鮮。我幾欣賞佢哋用咗牛油🧈增加咗一份不一樣嘅鹹香味。而且蟹肉同海膽嘅份量都好多😋上面仲有一堆三文魚籽添。-醬油燒帶子🐚 $58我自己好鍾意食格羅燒,我男朋友就鍾意食帶子😆為咗唔好出現爭食嘅情況我哋通常都會叫每樣叫一份各有各食🤩佢嘅評價就係覺得呢個帶子嘅醬油味調細得剛剛好

💖 The Cottage (元朗)
✨元朗錦田高埔村109號天空之城地下

-螢光魷魚漬🦑 $68

-清酒煮花甲🍶 $88

-海膽蟹肉甲羅燒🦀 $98

-醬油燒帶子🐚 $58
我自己好鍾意食格羅燒,我男朋友就鍾意食帶子😆為咗唔好出現爭食嘅情況我哋通常都會叫每樣叫一份各有各食🤩佢嘅評價就係覺得呢個帶子嘅醬油味調細得剛剛好,唔會令到帶子好鹹😎

-龍蝦湯什菜🦞 $88
龍蝦湯又係我好鍾意嘅湯品🤭我見Menu冇圖片,但係都膽粗粗試吓🤣點不知真係冇叫錯😌,因為用龍蝦湯煮出黎嘅菜真係特別甜。

-蝦汁帶子蟹肉意粉🍝 $158
我終於都可以食到一個擺盤勁靚嘅意粉😍平時成日都好想啲意粉捲成長條型,好似零舍好味啲咁😂今日我終於有機會啦!而且上面都擺滿左一啲食用花、帶子同蟹肉。淨係個蝦汁已經好濃郁☺️帶子好彈牙。

-是日甜品🍮 $68
今日嘅甜品就係紅絲絨蛋糕🎂,呢個蛋糕擺盤勁靚,有我最鍾意嘅玫瑰花🌹加分🫢。我自己覺得蛋糕同埋中間嘅夾心餡做得好好,我自己就有沾上旁邊嘅朱古力粉、朱古力碎碎同花瓣一齊食用。

-花香伯爵茶鮮奶泡沫🍹 $48
呢杯茶飲好清新🌿,有花香💐嘅伯爵茶同鮮奶泡沫,好豐富嘅口感。鮮奶泡沫嘅濃郁口感同伯爵茶嘅茶香相互襯托,飲到最後覺得佢有少少似珍珠奶茶嘅茶底👀

-接骨木花梳打咖啡☕️ $55
呢款咖啡飲品充滿咗接骨木花嘅清香🪵,口感好特別。花香同咖啡嘅苦味相互平衡⚖️,梳打嘅氣泡同咖啡嘅香味相融合。

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-04-04