同朋友出街食飯,突然諗起以前返大陸成日食既串燒燒烤,而近幾年都唔方便返去,唯有搵返類似間餐廳。原來旺角有開設相似燒烤方式既餐廳,廚房一早幫手燒烤好,然後店員會拎啲串燒出黎,放置係每張枱上面都有既爐上,爐面有張隔油紙,而爐並不是明火,熱力不太強,感覺似係保暖作用,方便一啲好似我咁、顧住講野食唔徹野既人 😆餐廳一開始就會備上孜然粉及辣粉,方便客人調味 👍🏻 同朋友飲住生啤閒聊期間,食左以下串燒:🔹雞軟骨(2串)🔸雞皮(2串)🔹牛肉串(2串)🔸雞中翼(2串)- 酥脆咸辣,滋味十足 🤩🔹烤生蠔(2隻)- $38 有2隻大生蠔 😱 🔸烤大扇貝(2隻) - 大顆美味之扇貝,加上蒜蓉烤後香口味美🔹海中蝦(4串)- 皮脆肉實既海蝦 🦐🔸多春魚(4條)🔹虎皮尖椒(1串)- 好辣好刺激!即刻飲返包茶 😆🔸烤茄子( 1 條) - 大大條茄子 🤩 撈埋蒜蓉食蒜香濃濃好正 ❤️‍🔥🔹韭菜(1串)🔸錫紙娃娃菜 (2份)- 煮得唔錯既娃娃菜!浸泡湯汁後既菜清淡中帶點少咸,叫左兩份 ✌🏻🔹烤魷魚(1串)🔸烤菠蘿(1串)🔹錫紙卜卜蜆(1份)🔸藤椒魚皮(1份)- 咸、辣、脆、爽兼備,送酒一流 🍺食左咁多野,中間仲要點左啲生

🔹雞軟骨(2串)
🔸雞皮(2串)
🔹牛肉串(2串)
🔸雞中翼(2串)- 酥脆咸辣,滋味十足 🤩

🔹烤生蠔(2隻)- $38 有2隻大生蠔 😱

🔹海中蝦(4串)- 皮脆肉實既海蝦 🦐
🔸多春魚(4條)
🔹虎皮尖椒(1串)- 好辣好刺激!即刻飲返包茶 😆

🔹韭菜(1串)
🔹烤魷魚(1串)
🔸烤菠蘿(1串)
🔹錫紙卜卜蜆(1份)
🔸藤椒魚皮(1份)- 咸、辣、脆、爽兼備,送酒一流 🍺

食左咁多野,中間仲要點左啲生啤同紙包飲品,埋單都係大概 $750到咋,真係超級抵!難怪咁多人黎食啦 🤣

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
粗店燒烤 (旺角)
📍旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖

2023-05-25