2024-03-08
要數其中一間最喜愛嘅火鍋放題必然係牛站,擁數間分店,當中包括尖沙咀、旺角、銅鑼灣、觀塘等地,佔地廣,幾大間,但幾乎每次到來都係滿座,要排一陣隊。每間分店嘅裝潢及食物均一樣,所以都唔洗特登揀某一間。晚市放題分三個價位,分別係$258美國精選牛、$298 美國SRF極黑和牛、$338特上牛小排,任何價位均可點選同價及較平嘅牛肉款式,而我今次揀選左中間嘅美國SRF極黑和牛。十款湯底,鴛鴦另+$48,選擇左藥膳牛骨湯及養顏水魚雞鍋,前者藥膳味濃郁,帶淡淡牛骨鮮香;後者偏向雞湯嘅咸香,有一件水魚及雞塊,個人較喜歡牛骨湯。美國SRF極黑和牛片:牛肉大大塊,一客共有兩件,沒有限點。脂肪比例適中,分佈亦較平均,油香豐富,肉質亦較滑嫩,牛味濃郁。牛板腱肉味適中,油花較少,肉質較有咬口,個人偏好前者SRF極黑和牛。燒乳鴿蠻不錯,調味及咸度剛好,乳鴿撕開後仍流出肉汁,Juicy幼嫩,幾好食,值得Encore……沙白新鮮無沙,幾鮮甜;海蝦肉質爽滑。凍櫃仲有提供大量蔬菜及肉類,包括台灣冰菜、土豆片、蓮藕、爆汁潮汕牛丸、貢丸、超長蟹棒等等,熱食仲有麻辣小龍蝦⋯⋯
沙白新鮮無沙,幾鮮甜;海蝦肉質爽滑。