時間太少,想食太多?? 成日要我二揀一 😢。。。🦉想keep fit?又想hea下? 哎呀! 結果叫了呢杯無糖特飲 。。。可以hea飲之餘又唔肥, 兩者兼得。。。正!士多啤梨紅桑子梳打 $42這個梳打特飲無「糖亅卻有「氣亅,像福福郎一樣怕糖、怕肥、怕高卡? No way, it's okay !而且店員說它是新推出的夏天限定版, 咁特別,一定要試!!至於我的朋友,則叫了這杯同樣是夏日限定的沙冰特飲,看來也不錯。玫瑰紅桑子沙冰 Rose Raspberry Smoothie $48。。。🦉想食炸雞, 又想食韓國年糕拼薯條?哎呀! 我選擇困難症發作, 個腦倒瀉籮蟹呀!。。。醬油蒜頭無骨炸雞 (配韓國年糕及炸薯條) $108原來一碟裏面有曬「韓式三寶亅,我 buy 呀!!這個烤雞,用韓式烤肉醬嚟醃製過,exactly 係我上次去首爾旅行時在「弘大亅吃的味道, 回憶返曬嚟呀!I Like 😍。。。🦉想攞鹹豬手掌 😂? 唔係呀!係想食鹹豬咋 。。。又想追加碟蛋包飯? ( 驚唔飽嘛!)貪心得滯添!! 好彩呢間餐廳啲價錢都幾reasonable, 咁我兩樣都叫曬啦waiter唔該。。。韓式豬手沙律
時間太少,想食太多?? 成日要我二揀一 😢

士多啤梨紅桑子梳打 $42

而且店員說它是新推出的夏天限定版, 咁特別,一定要試!!

。。。

醬油蒜頭無骨炸雞 (配韓國年糕及炸薯條) $108

原來一碟裏面有曬「韓式三寶亅,我 buy 呀!!
I Like 😍

。。。🦉
想攞鹹豬手掌 😂? 唔係呀!係想食鹹豬咋 。。。
又想追加碟蛋包飯? ( 驚唔飽嘛!)

韓式豬手沙律 $92

煙韌兼爽口的凍豬手, 配上西柚、火箭菜和雜錦生菜, 真心fresh同好味得嚟唔油膩,keep fit 緊都啱食。。。這碟我 buy。推推!

烤牛肉蛋包飯 ( 升級轉蟹籽蛋包飯) $123

我喜歡這家餐廳的其中一個特點 ,就是它提供很多拼合式選擇。。。像這碟蛋包飯,就配了烤牛肉;等我想食鮮嫩蛋包飯的同時,可以一併食埋烤牛;唔使二揀一之餘、 又唔使叫兩碟;可以試多啲唔同菜式之餘、又可以幫荷包慳錢。。。

。。。所以,今天要多謝朋友介紹我來這家排隊人氣餐廳 Friday happy hour,重「陪食」, 真心唔話得!

「你對我咁好, 我咩都唔揀啦!今晚就由你發板啦, 我全部都要食!」

Bonus track:
最後,想回歸認真mode,同大家介紹埋呢個甜品「 手工巴斯克芝士蛋糕亅, 這個是我今晚覺得最有驚喜的 item。

芝士蛋糕是超軟身的, 一放入口便會立即溶在舌頭上, 芝士蛋糕中間帶有空氣顆粒, 當芝士溶在舌頭上的時候, 爆破的空氣顆粒頓時減低了芝士的重墜感, 讓吃芝士蛋糕時有吃chiffon 雪芳蛋糕的感覺。。。

怎樣形容呢 ?就好像看到平時型格的Mirror在電視上跳芭蕾舞一樣, 你的味覺頓時被這個 breakthrough突破,一份嶄新的輕口感,蓋過了可能出現的重墜/違和感!

。。。🦉

唔覺唔覺,又亂噏到十點 😂。。。 這個時候,最好找red bull送我一對翼! 因為我想立即飛返屋企瞓覺啊! 我真係食得好飽。。。

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章啦!
2021-06-25
庆祝纪念