2023-09-07
一直都想試避風塘炒辣蟹,但一直無機會,難得朋友聚會提議去食,當然舉腳贊成!喜記在灣仔及銅鑼灣都出名,估唔到尖沙咀美麗華都開左分店。尖咀新店裝修簡潔,座位夠寬闊又舒服,晚市都好多人黎食。花膠菜膽燉雞湯湯頭清甜,花膠肥美又厚身,用了雞腳、排骨及黃芽白去燉,滋補又唔膩。椒鹽雙拼九肚魚無得輸,加上魷魚係最佳拍擋。炸漿輕薄,九肚魚好多汁肉滑,魷魚鮮爽彈牙。椒鹽瀨尿蝦有手臂咁長,好大隻!入面爆哂膏,肉質好嫩,食落又有蟹膏甘香。橋底炒辣蟹來喜記一定要點!我地叫咗隻中size,4人食都好夠。蟹肉結實彈牙。最貼心係有專人幫手拆開蟹殻,唔使自己郁手!不得不提個避風塘炒蒜超級香口,可以留返帶走返去伴粥食!豉油王炒蟶子炒得入味,蟶子鮮甜無沙,入口啖啖肉,連伴碟的三色椒及菇都好入味。蟹肉桂花炒米粉因為見食剩好多炒蒜,侍應提議我地點黎配粉食。估唔到兩者竟然咁夾,好食到傻左!最後仲有薑汁番薯糖水送,真係完滿的一餐!臨走不忘買樽炒蒜俾阿媽做手信~