2018-01-07
這一日,朋友話想食得健康啲,所以上網揀咗一間梔子,餐牌上看到很多食物都是由蔬菜組成,感覺有點像齋菜,最吸引莫過於是那些鮮榨的水果汁,相比起其他店多了一份新鮮真實的味道。朋友對黑松露薯條有情意結,但對一般大型連鎖快餐店的薯條走興趣不大,因此我們點了一客黑松露薯條$78,薯條炸得香脆,顏色偏向金黃,色澤不錯。薯條跟黑松露醬的味道十分匹配,吃得津津有味。我叫咗一個餐,就是無花果忌廉芝士配紅菜頭比高包+紅色果昔$118,睇落平平無奇,但係食落去忌廉味同埋糕包非常之夾,原來只有菜沒有肉嘅包都幾特別,加添一份清新感!另外呢杯紅色果昔紅菜頭攪拌而成,味道唔算話好甜,但係帶有好清新嘅紅菜頭味,冇溝牛奶,個人好鍾意這種鮮味道,朋友就唔係幾鍾意!朋友點了新鮮雜菌菠菜忌廉扁意粉$108,分量對女仔來講算係啱啱好,忌廉汁非常creamy!