2008-10-08 58 浏览
我們一行九人為慶生入了Dbay第一次來,順路行左入面個沙灘先去食野zaks分兩層,樓下可以坐外面環境romentic,坐得幾舒服,8點幾有迪士尼firework睇因為我地多人,食到勁飽每人都只係要俾$130,切蛋糕又唔洗切餅費重每$100送船飛一張($27@),令呢餐dinner底上加底!highly recommended!記得要定位
我們一行九人為慶生入了Dbay
第一次來,順路行左入面個沙灘先去食野
zaks分兩層,樓下可以坐外面
highly recommended!
記得要定位
最鐘意呢碟cheesy nichoas
mini baby back好滑
ok~
2008-10-06 4 浏览
特登入去食呢間餐廳, 首先感覺麻麻就係有把男人聲聽電話落booking, 對答梗堀堀.係欣澳坐巴士入去愉景灣約20分鐘, 都幾快去到餐廳, 有一位好似印巴或菲律賓中年男人帶位, 此人一直serve我地, 包括埋單, 一坐底, 我老公同囡囡去左出面小playgroud玩, 咁我獨自係度睇menu, 跟住佢問我要吾要order drink, 我話要1杯coffee milkshake先, 佢話1杯only, ??!!.. 車, 咁都睇到我等緊人啦因為果時6點幾, 我地唸住食到睇煙花, 所以唸住拖慢d, 隨後老公返黎, 我地又叫左1杯strawberry smoothies, 果個人又講: 1杯only?? ..........都算.. 及後我地叫左caesar salad add beef $85+$20, 磨姑天使面$85, 炸魷魚$95 同surf and curf $190頭三樣真係超級好味, 最正係salad加果d牛肉, 只係加$20, 真係抵到爆, 反而surf and curt就麻麻, 雖然吾貴, 但牛肉麻麻 食到8點, 都仲未有煙花, 一check之下原來星期六係9點先放,

係欣澳坐巴士入去愉景灣約20分鐘, 都幾快

食到8點, 都仲未有煙花, 一check之下原來星期六係9點先放, 咁埋單走人lu

埋單又係果個人, 明明係我老公俾咭埋單, 簽名時佢將本簿放係我面前, 咁我將本簿轉俾我老公, 老公簽完俾返佢, 佢對完簽名俾返張收據時, 又將本簿放係我面前...有冇攪錯? 隻手申長d都咁懶???

本來呢間餐廳值90分, 但有個咁既員工, 想吾倒米都難

仲有一個吾好就係廁所要行去商場

• caesar salad add beef
2008-10-05 19 浏览
周六既下午,來這裡吃個lunch,純粹想沾染一點異國情懷~來到這裡當然要坐出面近海的位子食物叫了雞肉sandwiches同pasta都味道平平,乾淨淨的最好味竟然係d薯條,熱辣辣脆口的另外兩杯smoothies都味道偏淡不過這裡的環境可以補救食物既不足
周六既下午,來這裡吃個lunch,純粹想沾染一點異國情懷~

來到這裡當然要坐出面近海的位子

最好味竟然係d薯條,熱辣辣脆口的

另外兩杯smoothies都味道偏淡

不過這裡的環境可以補救食物既不足
(非会员)
2008-09-27 6 浏览
為了慶祝男朋友生日, 特地選了這間餐廳原因有三: 食物質素高、勁近海景、迪士尼煙花view我們訂枱訂了7pm, 由於我們星期五去, 不是太多人。但8pm過後, 陸續開始多人, mainly is foreigners. 我們選擇坐在outdoor, 有海風, 加上環境較靜, 燈光昏陰, 情侶談心的好地方由於我們不是太肚餓, 所以只叫了兩款食物, 分別是Lobster Nachos & Pasta Porcini & 2 drinks Mango/Strawberry Smoothie.Starter Lobster Nachos, 我們加了小龍蝦, 脆米片 + 勁多芝士 & 忌廉 不過實在太熱氣 * 漏, 我們只吃了一半而已。Maincourse Pasta Porcini, 素菜的天使麵, 蕃茄仔勁鮮甜, 天使麵加sauce勁creamy, 正~Drinks Smoothie, 應該是用新鮮生果製成, 無加糖加水, 無添加~ 仲有少少果肉, 都算很大杯。不過美中不足當我打電話訂位時, 是一位中年男侍應接聽, 他的態度不是太好。我問了他關於生日有無特別優惠, 坐邊看海景 & 煙花會較好
為了慶祝男朋友生日, 特地選了這間餐廳

原因有三: 食物質素高、勁近海景、迪士尼煙花view

不過實在太熱氣 * 漏, 我們只吃了一半而已。

不過美中不足當我打電話訂位時, 是一位中年男侍應接聽, 他的態度不是太好。我問了他關於生日有無特別優惠, 坐邊看海景 & 煙花會較好... 他答得很簡短而且很快, 好似想收線似的, poor

不過其他侍應就好好的, 大部份侍應都係foreigners
  • Pasta Porcini
2008-09-26 4 浏览
上星期日和gf 去了晚飯6點walk in, 因為無book位, 但其實7~7.30 pm的位都full booking了真係旺場Carbornara - gf 話係用芝士弄出的白汁, 味道濃郁, 好味 mini baby ribs, 呢個好正呀~ 本人覺得同阿甘蝦的ribs有得比pawn, 反而個薯蓉先係主角, 很滑很美味, 用料十分新鮮 ( hkd 180) 呢個價錢, 我覺得合理但有位叫william 的waiter, 禮貌o麻麻, 希望有所改善。下次會再幫襯, 原因是, 為了食物而去。
上星期日和gf 去了晚飯
真係旺場

下次會再幫襯, 原因是, 為了食物而去。
9月5日, 呀菲呀比7週年快樂! 仲有就係openrice食評1週年~為咗慶祝, 我地專登揀咗我地從來未去過既愉景灣, 食ZAKS既原因當然都係佢係最多好評既餐廳啦~ 環境優雅, 四周都係外國人, 真係好似去咗外國~ 我地坐喺室外, 係熱咗少少, 不過好有情調, 啱晒我地慢慢嘆個豐富晚餐~::: Smoked Salmon Salad ::: $90超大portion的salad! Smoked Salmon盤成一大朵花伴在碟邊, 有好多塊, 而且都很新鮮肥美. 沙律菜裡混了baby spinach和三色椒, 淋上honey mustard sauce, 咬落就是幼嫩和爽甜. 相信這個也是ceasar salad以外無咁heavy的好選擇!::: Mini Baby Back Ribs ::: $110呢個back ribs係有main portion既~ 但係mini size都有6,7件, 2個人食已經足夠有餘! 搽咗BBQ醬既back ribs烤得香嫩, 好惹味~ 隨碟仲有多一小碟BBQ醬比你唔夠再點! 伴食的仲有椰菜絲沙律, 微酸帶甜的中和了BBQ醬的濃味, 實在係好好的配搭

呢個back ribs係有main portion既~ 但係mini size都有6,7件, 2個人食已經足夠有餘! 搽咗BBQ醬既back ribs烤得香嫩, 好惹味~ 隨碟仲有多一小碟BBQ醬比你唔夠再點! 伴食的仲有椰菜絲沙律, 微酸帶甜的中和了BBQ醬的濃味, 實在係好好的配搭呀!

::: Pasta Porcini ::: $95
熱烈推介下不能不試的porcini, 沒有名不副實. 確實係幼細的angel hair混在極creamy的忌廉醬汁中. angel hair上有厚肉既菌類, 鮮甜既小番茄, 仲有大片既芝士. 加埋的味道是非常的豐富濃郁~~~ 如果一個人食晒成碟的話真係會超級漏!

::: Mango Smoothies ::: $40
唔知天氣熱定點, 我覺得杯Smoothies唔係好夠凍. 芒果味幾芒果, 唔係人工味道~ 但係雲呢拿味勁過芒果味. 其實平時少飲smoothies, 所以比唔到comment~

::: Maltesers Cheesecake ::: $55
ermmm… 其實唔係好食到麥提莎味囉! 但係個cheesecake既texture真係值得一讚~ 好軟綿綿的, 入口即融, 質地幼滑帶點沙沙地的crunchy粒粒~ 不過味道就有點太甜, 芝士味亦太唔自然, 整體只係麻麻地~

食咗2個幾鐘到十點幾, 食到d人客都差唔多走晒, 真係好滿足~ 野食算大碟, 又唔係好貴~ 空間大之餘坐得好舒服! 想要浪漫呢到真係好選擇~ 下次會再黎試下其他餐廳.
煙三文魚沙律 + Porcini
Baby Backribs + Cheesecake
outdoor 的寫意浪漫好風景~
煙三文魚沙律 + Porcini
Baby Backribs + Cheesecake
  • Pasta Porcini
  • Mini Baby Back Ribs
2008-09-19 4 浏览
和男友的2週年黎左試試。好貪心咁叫左好多野食, 有starter: egglant & goat cheese rolls(連我鍾意食羊都覺得好so), salad: smoked salmon salad (好食), main couse: seafood pizza (呢個都好食好香), Pasta Porcini (mushroom sause 好濃好好味, 不過要趁熱食, 凍左就結左一舊舊)。整體黎講, 份量都幾多, pasta 亦只能勉強吃完大半碟。pizza 都只食淨左一半。最後仲要pack返半個pizza 返去。如果女仔好似我咁細食, 或者可以叫多2個starter/ soup 最後加埋dessert。都已經係一個好full既晚餐。講講環境, 人客唔多, 而且感覺好悠閒, 可以舒舒服服坐係到傾下計慢慢食。服務員態度友善, 氣氛都幾好,有情調。如果6點幾開始食晚餐既話會更好, 因為可以欣賞下個海景先嘛。 下次想再試db 入面既其他餐廳。
和男友的2週年黎左試試。
服務員態度友善, 氣氛都幾好,有情調。
下次想再試db 入面既其他餐廳。
(非会员)
2008-09-17 5 浏览
因為老公生日 一早就BOOK定枱 REQUEST WINDOW SEATS6點半去到 都唔多人 靜靜地幾舒服2個人可以食GE野唔多 叫左4樣野食煙三文魚沙律 d三文魚唔會好咸 夾埋d沙律汁好味 好開胃架BABY BACK RIBS d肉好"淋" 配BBQ 汁 食完一條骨就好自然咁食第2第3條 =P海鮮PIZZA 超讚呀呢個 有魚有蝦 個批底脆卜卜 最好食係呢個卡邦尼意粉 呢個反而冇咩特別 個汁好CREAMY 可能有D因為飽飽地 所以感覺有D"漏"SERVICE: D WAITER / WAITRESS都好有禮貌 環境又乾淨衛生環境: 因為坐2樓 望到樓下海邊D位都唔錯 如果我過多一兩個月去都會想坐下面 都好有FEEL 不過琴日太熱了 所以都係坐番INDOOR7點幾果陣 食食下仲見到DISNEYLAND放煙花添呀!總括而言 我同老公都享用左一頓豐富滿足的晚餐 我地一定會再去的!!! =]

6點半去到 都唔多人 靜靜地幾舒服
2個人可以食GE野唔多 叫左4樣野食
煙三文魚沙律 d三文魚唔會好咸 夾埋d沙律汁好味 好開胃架

7點幾果陣 食食下仲見到DISNEYLAND放煙花添呀!

2K
2008-09-13 14 浏览
11-9-2008朋友一早已安排好請我0係呢度食生日飯, 由昂坪 360 折返東涌轉巴士, 7:00pm 前就0黎到呢度坐低了. 第一次0黎乜都唔知, 諗住「食住先啦, 食得落先叫 Hot molten chocolate pudding 啦」, 但 not until 0野食0黎到我0地先發覺原來係 North American portions 的, 結果食唔到甜品之餘, 仲嚴重食唔晒兩個 starters 及一個 pasta:- ZAKS Lobster nachos ($110): 兩個人食, 完全唔係 "starter" 份量! 底部 nachos 好多, spices 幾重, 微辣, 幾鹹0下, 配上濃濃膩膩的 mozzarella, 實在好漏, 即使有 sour cream 及酸酸0地的綠色薯茸狀 avocado sauce, 仍然食得好吃力; 而 + $15 的粒粒龍蝦肉, 就爽口而無味, 可惜. 亦因為碟頭實在太太太太太大, 我0地食剩超過一半, 真折墮!- Mini Baby Back Ribs ($110): 一條 ribs 切到 7 件, 完全唔 "m
11-9-2008

- Mini Baby Back Ribs ($110): 一條 ribs 切到 7 件, 完全唔 "mini"... ribs 肉質鬆化, 配上酸酸又帶點辣的 BBQ sauce, 十分惹味, 兩個人都清到碟! 另外不得不提伴碟的 coleslaw (切絲 cabbage 及 carrots 配 mayonnaise), 食落 sok sok 聲, 味道清新, 好食.
- Pasta Porcini ($95): 即 capellini with mushrooms and cherry tomatoes in mushroom cream sauce... 成碟0野菇味濃郁, 仲帶少少 basil (?) 清香, 好食! 不過真係幾漏, 結果又食唔晒.

食到大叫投降, 諗住叫兩杯 smoothies ($40 each) 消消滯, 點知原來呢度的 smoothies 除0左勁大杯之外, 仲係落了奶的, 並唔係平日飲開的「果汁幼細沙冰」, 結果愈飲愈飽 @_@" 雖然係咁, 佢杯 strawberry smoothie 飲落係好滑, 好香士多啤梨味, 加埋奶味, 幾好飲; 不過 lychee smoothie 落了奶, 效果就麻麻了, 朋友亦似乎幾唔欣賞.

坐了有冷氣的樓上窗口位, 環境一流, 望住海景食0野, 真係舒服到想目訓覺; waiters / waitresses 們好禮貌, 服務亦好.

埋單連加一每人約 $220, 好抵, 不過我0地食剩太多0野了, 再0黎叫返一樣0既食物的話, 相信要帶多 3-4 個人0黎幫手食先得了.

多謝你請我食飯!
ZAKS Lobster nachos ($110)
Mini Baby Back Ribs ($110) / Pasta Porcini ($95)
Strawberry smoothie ($40)
Lychee smoothie ($40)
  • Mini Baby Back Ribs
2008-08-19 55 浏览
要鼓勵一下不如意的我,男友訂了這裡和我晚餐。可是訂位時侍應不能confirm有窗口位,我倆都是早一點來好了。幸好早來了,可以坐在窗口位,感覺比較寬敞。有很多食物都想點,無耐是不餓,只好點兩個︰baby back ribs($110) and pasta porcini ($95)。人不多,等了一會就送上食物了,而且是兩個一齊送上,陣容鼎盛,份量絕對不少。先試ribs,肉質很腍,而又澆上很惹味,酸酸甜甜的醬汁,很好吃。如果嫌味道不夠,還可以蘸附送的醬,有點辣辣的,很開胃。可是份量實在太大,最後男友竟然要放棄了。pasta porcini︰這個是angle hair,其實平時我是極少主動吃天使麵的,因為比較幼身,沒甚麼嚼勁。不過選這個主要是看到醬汁creamy,又有basil,覺得味道會不錯。吃下去也覺得自己的判斷沒錯,既creamy又有陣陣植物香氣,麵條又不會腍腍的沒咬口,讚﹗縱使份量不少都可以清碟﹗人少時真的不錯,其後人愈來愈多,就覺得有點嘈雜了。不過我們吃完也不趕客,也許是太多人沒空理我們吧?不過今天確實開心,也希望今後也如此。

baby back ribs
pasta porcini
pasta porcini
Going to Discovery Bay is not as troublesome as i thought.I took a bus from Tung Chung and it just took me 25 mins.Discovery Bay itself is a very beautiful place.Buffet is served in Zaks groud floor tonight. $125/head. Buffet is served in open area so its a bit too hot for tonight.I and my friend opt for a la carte menu. so we went upstairs. the view is real cool.though cannot see the Disney firework..had 3 dishes: calamari ring, mini baby back rib, house special pizza.The rib is my favourate!!

The rib is my favourate!! It isn't mini at all. The meat is juicy and the sauce is good.

Pizza just so so. Not recommended.

Too full for dessert tonight. Must try next time

P.S. Free ferry tickets to Central are provided after dinner. Nice offer
  • Mini baby back ribs
2008-08-03 7 浏览
We went there only because we have not been in Discovery Bay for ages, this is a cozy and open and modern place. The menu is good, in terms of variety and choices, from salad to desert. The service was good although not super attentive. A good place for people watching and chilling with your friend
  • Pasta and Greek Salad
今年生日既Birthday Theme係「簡單最浪漫」,唔可以用太多錢,但一定要食得好同感覺好。結果佢就帶左我黎呢度食啦。開頭其實幾噴血,點會有人用中文名Book檯Gar........?!之後安排左個位,海景靚到呢。@見到他人都OK大碟野兼且感覺佢唔會太多選擇之下,揀左素菜意粉(我照譯Ga Ja@@")同埋Meat Master Pizza Share*個素菜意粉D番茄絲粗到我以為係火腿,蔬菜勁脆,,香草夠味,意粉彈牙唔太Lum,白汁又唔會太膩;至於Meat Master Pizza好大份@@"(大家的Mon有幾大它就有幾大啦@@")其實茄醬同芝士落得好均勻既,不過多D饀會更好=]唯一兩點美中不足,第一,甘菊茶用既係Twinning茶包?!第二,當佢多人既時候,人手似乎唔太夠。不過唔太貴(每人百五都唔駛@@")兼有海景又有幾好食既野之下,嗯,算你啦
但一定要食得好同感覺好。

結果佢就帶左我黎呢度食啦。
之後安排左個位,海景靚到呢。

@見到他人都OK大碟野兼且感覺佢唔會太多選擇之下,

個素菜意粉D番茄絲粗到我以為係火腿,蔬菜勁脆,
,香草夠味,意粉彈牙唔太Lum,白汁又唔會太膩;
至於Meat Master Pizza好大份@@"
(大家的Mon有幾大它就有幾大啦@@")
其實茄醬同芝士落得好均勻既,不過多D饀會更好=]

第二,當佢多人既時候,人手似乎唔太夠。

嗯,算你啦
2008-07-30 18 浏览
情侶必到食店!past procini 的確很惹味 (此菜沒有肉的)每碟菜都是很大碟的 (不少人都會打包走)大熱天時, 坐上層較佳, 不過記得帶外套smoothies 很好飲. 推介: mango, lychee (不過有點過甜)大部份staff 不諳廣東話. 店內氣氛一流+無敵海景+disney 煙花 = 值得再去建議日子: 閒日去較佳, 很少人, 更浪漫.
情侶必到食店!

past procini 的確很惹味 (此菜沒有肉的)

每碟菜都是很大碟的 (不少人都會打包走)

大熱天時, 坐上層較佳, 不過記得帶外套

大部份staff 不諳廣東話.

店內氣氛一流+無敵海景+disney 煙花 = 值得再去

建議日子: 閒日去較佳, 很少人, 更浪漫.

正procini
正 nachos
正procini
正 nachos
大澳之行過後~就轉到Dbay來頓燭光晚餐~來到給了我美好回憶的這一間西餐廳 原先是Book了看煙花的位置的但大家原來對煙花都沒有甚大興趣~就轉到較自成一角ge內廳點了個ZAKS Lobster Nachos 很大的一盤~堆得高高的玉米脆片加上酸忌廉~芝士~牛油果薄荷醬~始終是''零食類''..清碟沒有難度Smoked Salmon Casear Salad~簡單而隆重的一味平時對dressing有恐懼症ge小比偏偏接受到這店的作風三文魚大塊大塊的~有3塊~捲成花型~賣相與味道也不錯Sizzling Beef Fajitas~小比老早在RubyTue已想試的了~鐵板牛柳端上來的時候已經不再''jra''了~~可能坐得較遠了吧不過份量都幾多~而且仲有大量的洋蔥青椒同番茄~Tortila Wrap恰巧有4塊~?!少了一點吧..而且一點暖的感覺都沒有隨行的3碟醬是Sour Cream, Salsa Sauce與Avocado Mint Sauce感覺有點像上回原班人馬在吃京菜的蔥爆羊肉吃罷以上三樣東後~就叫了我們的Round II美食~Mini Baby Back Ribs雖說是Starter
大澳之行過後~就轉到Dbay來頓燭光晚餐~

來到給了我美好回憶的這一間西餐廳
原先是Book了看煙花的位置的
但大家原來對煙花都沒有甚大興趣~就轉到較自成一角ge內廳

點了個ZAKS Lobster Nachos
始終是''零食類''..清碟沒有難度

平時對dressing有恐懼症ge小比偏偏接受到這店的作風
三文魚大塊大塊的~有3塊~捲成花型~賣相與味道也不錯

不過份量都幾多~而且仲有大量的洋蔥青椒同番茄~
感覺有點像上回原班人馬在吃京菜的蔥爆羊肉

吃罷以上三樣東後~就叫了我們的Round II美食~
Mini Baby Back Ribs雖說是Starter的份量~份量倒不少..過有cole slaw同火箭菜~~
這個Ribs比其他美國餐廳吃到的出色得多.
肉的比例夠多不會有吃骨的感覺~肉不會淋得像湯渣
最大的功勞還是那BBQ Sauce~感覺良好~~~~~!

還有叫了個Seafood Pizza..Traditional 批底
全個也有如平時PizzaHut厚批的邊邊厚度~早知就要Crust & Thin~
不過這也好味啊..至少不用再對著那些悶爆的港式Pizza!

Dessert時間~~~個個口口聲聲話無問題~甜品胃1成飽
於是就叫了3個甜品share~小比必點Hot molten choco pudding
但今天的心不再軟~沒有漿~頂多只是熱了的魔鬼蛋糕~
今天的這個~評價就是~不再留戀

再點Banoffi Pie~在PizzaExpress吃過出色的Banoffi Pie~也想試試這個
豈料上桌時還以為是Tiramisu也~!?
底層是全caramel toffe層~鋪上Banana之後就是Cream Cheese~最後古力粉
或許賣相對小比來說已經失望了一半~所以吃下去也不再興奮
而且三層ge texture都好唔match~所以沒有興趣了~

在Crumble與Pavlova間選擇~~最後manager幫我決定Pavlova~
佢話佢覺得呢個個樣好味d...=.=''
Pavlova小比也做過數次~但這個可說是不合格呢~
因為Meringe有如薄霜的一層在外圍與面層而已~
吃下口就滿是棉花糖的甜同甜~生果不合味兒~
早知就叫Crumble就是了

最後3個甜品我們都消滅不了~~幸好有3球雪糕..小比也可伴著吃...吃得多一點
但最後大家都不約而同地說~再吃~就打冷震得要著羽絨了~~
甜品是意想不到的失望.....

友人''借煙頓'' 老土的埋了單......唯有謝過了..
美好的''起''
平庸的''承''