2019-01-26
平時午餐好少會食日本菜,今日食好D,去食刺身丼。接近午飯時段都比較多人,我揀遲少少先食,一來避開繁忙午市,二來享受到午市免加一的優惠。選舉極多,且有不同配搭,有各款熟食的定食,較輕盈健宜的烏冬/蕎麥面,幾款魚生飯定食,同壽司定食,更有壽司與烏冬麵食的套餐組合,滿足有選擇困難既客人。大蔥吞拿魚蓉帶子三色丼 $108,附送沙律及味噌湯,份量頗多,又有沙律及湯,所以一定夠飽。先食沙律,有爽口青瓜、新鮮沙律菜、車厘茄、香甜粟米.......配和風味的芝麻沙律醬,味道好香好清新,帶微微酸味,唔膩仲開胃左。有吞拿魚刺身、帶子、大蔥吞拿魚溶,材料豐富也鋪滿飯上。醃菜有蘿蔔,非常爽口,亦可清減魚油的膩。顏色鮮豔的吞拿魚,柔軟嫩滑,夠新鮮有光澤,份口魚味重,其中一片仲係較肥的部位,魚脂豐富好香。帶子用珍寶尺寸,切薄左都仍帶口感,好滑好嫩,鮮味明顯。來到我最喜歡的吞拿魚蓉,用拖羅呢d魚脂多的腩位,切成魚蓉,入口更快被口中熱力溶化魚油,滿口魚脂芳香,好滿足,配埋辛辣感強又有蔥香的大蔥,魚鮮味更突出,味道亦豐富左。拌飯食已經好好食,用紫菜包著食,多入紫菜香同脆口感,更加美味。味噌湯做得出色,因為唔太咸,味道調
大蔥吞拿魚蓉帶子三色丼
帶子用珍寶尺寸,切薄左都仍帶口感,好滑好嫩,鮮味明顯。
味噌湯做得出色,因為唔太咸,味道調得好,仲有嫩滑豆腐粒同海帶,所以更好飲。