2022-07-07 31 浏览
疫情持續又反覆,日日悶係屋企令人長期處理壓力之下,不能放鬆同有啲抑鬱,依排疫情稍有放緩,去搵個地方食好野傾下計,朋友就提議去中環威靈頓街的woke,係一間與CBD 結合的法式餐廳煙三文魚藜麥沙律依個沙律🥗健康有營,加左藜麥落去,充滿口感,而且藜麥與三文魚同樣擁有豐富奧米加3,可降低血壓和膽固醇,沙律菜新鮮又爽口,仲有一隻煙溏心蛋🥚珍寶蟹肉南瓜濃湯 南瓜濃湯好香滑,每一啖都係南瓜味,好似食緊成個南瓜落肚咁,超級足料到爆😙😙😙香煎伊比利亞豬鞍豬鞍豬肉軟嫩彈牙🤩肉味濃郁高💯 煎過後入口肉香同油香兼備不會過份油膩😋肉汁juicy😍💦慢煮法式雞胸卷 雞胸卷大大舊,經慢煮過既雞胸卷又嫩又滑,鎖住左肉汁,黑松露泡沫🫧勁特別,加埋蘆筍做配菜感覺好健康

煙三文魚藜麥沙律

珍寶蟹肉南瓜濃湯

香煎伊比利亞豬鞍

豬鞍豬肉軟嫩彈牙🤩肉味濃郁高💯
煎過後入口肉香同油香兼備不會過份油膩😋
肉汁juicy😍💦

慢煮法式雞胸卷

2022-07-06 44 浏览
同朋友去完中環大館影相📸️ 影完相覺得好肚餓,就去搵好野食,上網一search之下發現依間Woke 法國Fushion 菜🇫🇷就去左試一入到去剛好是下午茶時間,餐廳有提供Tea set menu,$488/2 以中環高價地段黎講,價錢算係好合理😉Woke是走英倫風格,營造一個充滿格調既氣氛😚 樓底好高,樓高3層,地下係酒吧,2樓係餐廳,3樓就係VIP/私人包場開Party一入到去就比個幅巨型花花牆身吸引住,裝修瑰麗不俗氣✨無論做背景或者打卡影相都係超正📸️ 勁啱我地影相,靚靚🥰Tea set 食物好豐富,鹹甜品各半,絕對可以滿足到你唔同需要,每道食材入面分別加左少許既CBD,令人食完有種放鬆既感覺,值得一試🤞🏻☺️📍 Savory Tea Set $488/2 (10% service charge)Bean Curd NapoleonCheese CakeCrème Brûlée Cake Earl Gery Panna Cotta Fresh Baked Scone(Butter and Jam)Classic Siberian Caviar 20gBlack Truffle Mushr

Bean Curd Napoleon
Black Truffle Mushrooms
Homemade Croissant+ Egg Salad
Parma Ham + Melon
店家既芝士蛋糕同自家製既牛角包配蛋沙律好出色🤞🏻🤤
牛角包大大個🥐 超重牛油味,甜甜蛋沙律快滿瀉出黎,加埋生菜墊底,真係超好味😛
WOKE係一間我食過好幾次🤤次次都滿意而又會覆桌既餐廳👍🏻佢既餐點經常都會有更新同有唔少新配搭✨所以次次去食都唔會怕又重覆食返個幾樣野近排去既時候最欣賞佢既白酒馬拉蜆肉意粉雖然要成$228一客 但食完之後又會覺得係值得💝首先佢個賣相絕對係打卡-able 擺盤擺到d蜆好整齊而且意粉既份量亦唔少 女仔食夠哂飽蜆既數量亦唔少 連殼上亦顯得佢既新鮮😋蜆肉食落有鮮味 飽滿肥美白酒汁既量剛好 唔會令到食食下意粉太dry食唔落🍝意粉煮既時間控制得好 口感係彈牙有嚼勁 白酒汁掛麵 成件事食落好舒服😌Woke係我再回頭既餐廳💝
WOKE係一間我食過好幾次🤤

意粉煮既時間控制得好 口感係彈牙
有嚼勁 白酒汁掛麵 成件事食落好舒服😌
Woke係我再回頭既餐廳💝
2022-07-05 21 浏览
早些日子轉了工作,新公司在中環,適應期間剛遇上了疫情,很少外出午膳。難得疫情看似悄悄受控,馬上約了同樣在附近工作的舊朋友短聚•́ ₃ •̀午餐套餐由頭盤、主菜和飲品組成,可因需要加配甜品,由於怕太飽就沒有另外加點了頭盤點了牛油果沙律連炸薄脆,很多牛油果粒,沙律份量不少,配上炸薄脆,兩者結合已經很豐富主菜點了香煎伊比利亞豬鞍,我是很愛吃豬鞍的人,這邊的醬汁和味道都調配得蠻好。豬鞍煎得很香,熟成度恰好,咬下去感覺肉很嫩而且有汁的,肉味濃郁。雖然是短聚,但整體餐廳無論環境、食物質素都很高,職員都好友善,好專業咁講解每一道菜同食材,令我地有唔少得著♪~(´ε` )

作為中環人,偶爾也要苦思吃什麼做午餐,有日經過這間法國菜餐廳,看到菜單內容蠻吸引,就自己一人進入餐廳用膳。午餐套餐的內容簡單,可以三款頭盤擇一,五款主菜擇一,以及選取餐飲。頭盤我選擇了珍寶蟹肉南瓜濃湯,南瓜濃湯質感濃稠,南瓜味濃,幾乎把所有的南瓜也打成蓉,還有一些蟹肉在湯內,蟹肉帶點鮮味,也成功把整個湯的層次升級了!主菜我挑選了日式照燒汁燴牛面頰,牛面頰份量比想像中大,一旁配有薯角。牛面頰肉咬下去蠻嫩蠻腍滑,配上日式照燒汁,味道剛好。不得不讚賞餐廳的裝修和食物精緻度是在同一線上,配合得很好,讓食客很享受一頓午餐。

2022-07-04 34 浏览
一個人原來都可以盡慶😌 前幾日聽同事介紹中環依間woke,以CBD 做主題既法國Fushion菜,話啲食物好創新同精緻!搞到我今日一個人都去試 去到真係大開眼界,成間餐廳都充滿打卡位,裝潢時尚新潮,又有玫瑰花花打卡牆,樓高三層,好少有咁高既餐廳既然一場黎到就食好啲,黎個ANSON KONG x Fine Dining 🍽 依個餐係AK食過同簽過名既餐牌(迷妹上身)Boston Lobster Cappuccino龍蝦湯打至濃密泡沫,湯頭用波士頓龍蝦蝦殼烹煮,加埋波士頓龍蝦蝦肉令龍蝦湯鮮味滿瀉Italy Sausage stuffed Morel Mushrooms Casareccia+Foie Gras Sauce用左摩里菌做意粉的主要食材,令意粉更加香,而且用左鵝肝醬做醬汁,令意粉更加美味🤤Roast Suckling Spanish Pig西班牙乳豬仔外皮燒得金黃香脆,咬落油香四溢,超級邪惡🤭Black Cod Carta Fata用上日式烤蒸既方法去烹調黑鱈魚,加上大蜆、海帶、豆腐等食材,黑鱈魚魚肉保持嫩滑,蒸出黎既湯仲有海鮮既鮮甜一個人原來都可以盡興多了人卻還沒多高興依一餐就
搞到我今日一個人都去試

樓高三層,好少有咁高既餐廳

Boston Lobster Cappuccino

Roast Suckling Spanish Pig

西班牙乳豬仔外皮燒得金黃香脆,咬落油香四溢,超級邪惡🤭

Black Cod Carta Fata

一個人原來都可以盡興
多了人卻還沒多高興
依一餐就算得自己一個都食得好高興同盡慶
2022-07-04 33 浏览
香港人生活節奏急促,平日返工做到個人好攰,難得去到星期六日終於有假放,可以好好唞吓!😴約咗朋友星期日食一個下午茶🫖,呢度嘅下午茶分咗三層,由甜點開始食起,慢慢食落去,底層有幾款鹹點🥴而我幾鐘意食佢個碎蛋沙律croissant ,勁有牛油香同脆口。挪威煙三文魚迷你toast都唔錯,一口份量但係烘得好脆口既多士,開胃又唔會太飽肚之選。另外仲有每人一舊既司康,配埋butter🧈同jam,質地外脆內軟,濕度啱啱好,幾香口,一舊有少少唔夠喉,唔知有無得單點回購呢🤭

2022-07-01 23 浏览
平時係中環番工經過威靈頓街見到有間餐廳派緊啲宣傳卡仔拎左發現去幫襯就即刻有10% off 一於上Open rice 望下佢咩質素見到佢係做開fusion野 仲要有🤩CBD🤩於是就決定同女朋友去試下個Dinner 入去見到地下個層係一個好有格調既酒吧 平時放工happy hour 三五知己hea下就最岩50$ 有杯standard mix 🥃 價格非常之貼地講番個晚個dinner set先Staff sale 我食左個$1388 仲話係 mirror 既Anson Kong 食過既大讚過食材 賣相 味道都非常好一於就決定試試佢 成個set 有7個course 🔹Starter 2款 🔹🔸Soup 1款🔸🟢Starch 1款🟢🟡main 2款🟡 🍰dessert 1款🍰🔹天使蝦他他🔹 正常他他做法 特別之處係佢中間圍住啲泡沫 一問之下原來係柚子味既泡沫黎一齊食落去會提升蝦既鮮味🔹煎帶子🔹夠哂大隻 上面有啲椰菜花碎 同 煙肉碎 夾埋一齊同幾夾件事 原來帶子下面仲鋪左層 椰茶花蓉🤩🔸龍蝦cappuccino 🔸 呢款湯真係驚喜 用咖啡杯上 份量都適中 何謂cappuccino? 就係佢層泡
平時係中環番工

用咖啡杯上 份量都適中
何謂cappuccino? 就係佢層泡
Staff 話有驚喜 先試兩啖泡 再撈埋一齊飲
層泡帶小小焦糖味 撈埋一齊之後
溝埋濃郁既龍蝦味 超級夾!
就算唔太鍾意海鮮既味道既朋友

食得飽之餘仲非常適合打卡
岩哂情侶黎食😂😂
拎埋佢地張新既eat n earn卡仔
下次番黎試下其他menu 同 drinks 🎉

好耐都無放過假,正所謂「偷得浮新半日閒」今日相約朋友仔去中環依間餐廳打打卡食個晚飯,這餐飯食物不論食材同質素都好高令我們都好滿意☺️Anson Kong | Woke Tailor Made Dinner Set✨天使蝦他他天使蝦鮮甜無腥味,隻隻彈牙飽滿😍🤩,加入魚籽醬同金箔等,更顯矜貴✨波士頓龍蝦湯龍蝦湯非常濃郁,加入香草同龍蝦肉,令龍蝦湯充滿着龍蝦獨特的海鮮味。✨摩里菌意粉摩里菌配黑松露忌廉意粉🍝層次豐富,味道惹味。✨黑鱈魚黑鱈魚有豐富既營養價值,而且食材比較珍貴,餐廳特意以耐高溫玻璃紙密封包裝食材來烹調時,可以鎖住黑鱈魚同蜆既鮮味,減少食材礦物質與維他命的流失,從而保留了食物原味與營養成分,好聰明既做法😛 的而且確魚肉好嫩滑,大蜆都好鮮味✨A5和牛和牛火候控制得好精準,表面煎得焦香,中間保持粉紅色,超級粉嫩🥩肉質鬆軟充滿和牛油香,令人回味無窮🤤

✨天使蝦他他

天使蝦鮮甜無腥味,隻隻彈牙飽滿😍🤩,
加入魚籽醬同金箔等,更顯矜貴

✨波士頓龍蝦湯

✨摩里菌意粉

摩里菌配黑松露忌廉意粉🍝
層次豐富,味道惹味。

✨黑鱈魚

的而且確魚肉好嫩滑,大蜆都好鮮味

✨A5和牛

趁着放大假特登出咗中環 打算輕輕鬆鬆嘆番餐好西 餐廳喺正中環威靈頓街沿樓梯直上 側邊就係 去到見到餐廳原來有成三層高 幾驚訝 因為好少見中環有咁多層嘅餐廳   可能係我太大鄉里>.<一樓先係用餐區 上到去位置都幾闊落 幾啱兩個人坐喺度慢慢食🤤我嗌左牛油果沙律連炸薄脆 有兩種唔同嘅口感同層次 牛油果甜又唔會過熟 沙律份量都唔細 配埋好脆口嘅薄脆 都會覺得夠飽😙 朋友叫咗澳洲龍蝦沾麵 幾大碗而且份量都好足 龍蝦賣相都唔錯 成件事啱晒打卡之餘仲幾好食 龍蝦湯重蝦鮮味 沾麵亦頗爽口🦞
趁着放大假特登出咗中環

有兩種唔同嘅口感同層次
牛油果甜又唔會過熟 沙律份量都唔細
配埋好脆口嘅薄脆 都會覺得夠飽😙
2022-06-29 47 浏览
今日係拍拖紀念日,男朋友帶我黎woke慶祝😘 依度裝修好靚好摩登,而且樓高三層✨底層係酒吧區,一樓係餐廳,二樓就係包場做私人party~~男朋友超識做👦🏻佢做足功課,原來之前Anson Kong 之前黎過依間餐廳,仲有AK既專屬 Dinner Set😛❤️有前菜+主菜+湯+甜品✨我想講前菜天使蝦他他,天使蝦刺身加上有啲似分子料理既做法,賣相好吸引其次係燒珍寶帶子,連鐘意食海鮮既男朋友都大讚好食🤞🏻😋燒得岩岩好,唔會過火保持帶子既鮮嫩,加埋海葡萄🍇同椰菜花,估唔到咁夾,湯係波士頓龍蝦湯,味道好濃郁,仲要有龍蝦肉係入面超正。摩里菌意粉充滿忌廉香,美味而不膩。而黑鱈魚用左紙包既方法去煮,鎖住鮮味,加埋海帶同蜆一齊烹調 鮮味level up⬆️ 最後一定要A5和牛 !粉嫩粉嫩既和牛誘人吸引😍 輕易切開,咬開牛味濃烈,我同男朋友完全係爭食😂😂 伴碟放上黑胡椒,海鹽同炸蒜片可以按個人口味蘸點,好有心思❣️係依種環境氣氛下食野真係特別有feel同開心🥳 好推介大家約會/慶祝黎依到,相信會為你地留下美好既回憶❤️
底層係酒吧區,一樓係餐廳,二樓就係包場做私人party~~

有前菜+主菜+湯+甜品

摩里菌意粉充滿忌廉香,美味而不膩。

位於中環的法國西餐廳,以CDB大麻加入食材,食物各具特色同精緻,仲有不同特色的雞尾酒🍹好適合到來慶祝或聚餐珍寶蟹肉南瓜濃湯 將熟南瓜後打成濃湯 滿滿南瓜味 濃郁到爆炸‼️加上奶油來提味 並加上滿滿珍寶蟹肉 是香濃滑順美味的南瓜濃湯!!慢煮法式雞胸卷松露泡 雞胸卷是朋友大讚既 雞肉用了慢煮方式去烹煮 保持雞肉嫩滑 加埋松露泡 很特別的法式料理白酒馬拉蜆肉意粉 作為海鮮愛好者,我是超喜歡蜆肉意粉😍用上馬拉蜆肉,這種蜆肉好飽滿肥美,蜆汁特別多和鮮甜,放入意粉吸收蜆汁超好吃🤩意粉煮得恰好,不會過淋過硬✨加了白酒去調味🍶 味道豐富之餘,亦又不會遮蓋蜆的鮮味😛環境同服務都超級好既法國西餐廳🍴食物質素高 好適合翻桌 一定會再回訪

2022-06-28 41 浏览
朋友帶我去依間位於中環威靈頓街,以CBD做主題西餐廳既Woke,入面裝修環境舒服有格調,最吸引我地既一定係玫瑰花花牆,好啱打卡🌹今次我地食TEA SET $488/2 pax 加一三層高既tea set架,包Fresh Brew Coffee 🫘or Tea☕️想特別介紹Black Truffle Mushrooms,好香好高級既Truffle味,微脆既口感加上豐富既內涵,豐富💕▪️▫️▪️Savory Tea Set▪️▫️▪️▪️Top layer▪️Bean Curd NapoleonCheese CakeCrème Brûlée Cake Earl Gery Panna Cotta Fresh Baked Scone(Butter and Jam)▪️Middle layer▪️ARISTOCRATClassic Siberian Caviar 20g▪️Bottom layer▪️Black Truffle MushroomsHomade Croissant+ Egg SaladParma Ham + MelonNorwegian Smoked Salmon Mini ToastSalmon Roe

今次我地食TEA SET $488/2 pax 加一

Homade Croissant+ Egg Salad
Parma Ham + Melon
Salmon Roe
2022-06-28 25 浏览
今日午餐有3個鐘頭break可以慢慢用餐,同事特意走到中環威靈頓街這間西餐食lunch,侍應的服務態度友善殷勤,仲會為我地拉櫈子同介紹每一碟上既菜。Lunch set有頭盤、主菜、湯,如果要甜品就要加錢,依度既套餐有60mg漢麻,漢麻幫助放鬆同舒緩緊張,而且不會產生依賴同上癮。頭盤係煙三文魚藜麥沙律,沙律好大碟,藜麥有益,仲有我鐘意既溏心蛋,溏心蛋切半,加埋煙三文魚好好食喔😋主菜叫左日式照燒汁燴牛面頰🥩牛面頰肉咬落去好腍滑,加埋日式照燒汁,甜甜地好開胃,有香濃幼滑薯蓉同沙律菜🥗 餐飲叫左杯伯爵茶☕️ 加入左漢麻。飲完有助舒緩壓力,放鬆心情又去返工啦☺️

主菜叫左日式照燒汁燴牛面頰🥩

珍寶蟹肉南瓜濃湯 再黎要講下個湯,南瓜係我最愛,煲到超濃稠,啖啖南瓜蓉🎃真材實料,加入珍寶蟹肉為濃湯提鮮不少。煙三文魚藜麥沙律 藜麥係超級食物,有益健康配埋沙律菜🥗感覺仲健康,煙三文魚同樣營養豐富,蘊含豐富奧米加3(Omega-3,可以減肥護腦防心臟病,再配埋半熟溏心蛋,光是頭盤沙律已經有驚喜🤩✨慢煮法式雞胸卷松露泡 依道菜式有啲似分子料理,輕盈既泡沫係松露製成🫧雞胸卷用左慢煮既方法,雞肉肉質保持嫩滑,肉受熱又平均,而且營養價值高啲,因為低溫烹調而得已保存。澳洲龍蝦沾麵 依個完全係日式x法式既Fushion菜,龍蝦🦞係用左澳洲出產的,大隻新鮮,平時我地食既沾麵係日式拉麵店,估唔到今次既法國菜會試到🇫🇷總結💬Woke係令人驚喜既Fushion菜餐廳,每道菜都加入CBD,令人可以relax relax,係緊張既生活可以多一分喘息🥳
珍寶蟹肉南瓜濃湯

煙三文魚藜麥沙律